;
Politika

Pasifik Temsilcileri COP26’nın Adaları Tehlikeye Atan “Anıtsal Başarısızlığını” Kınadı

Pasifik temsilcileri ve müzakereciler, COP26 toplantısının sonucunu “sulandırılmış” ve Pasifik ülkelerini ciddi varoluşsal tehlikeye sokan “anıtsal bir başarısızlık” olarak kınadılar. Ülkelerden biri Avustralya’nın kayıp ve hasar için fon sağlamayı reddetmesinin “bölgedeki derin bir ihaneti” temsil ettiğini söyledi.

Fiji başbakanı Frank Bainimarama gibi bazı Pasifik liderleri kritik iklim zirvesinin sonucu hakkında nitelikli iyimserliklerini dile getirdiler. Bainimarama “1.5 derecelik hedef Glasgow’u hırpalanmış, yaralanmış ama canlı bırakıyor” dedi.

Ancak diğer birçok Pasifik uzmanı ve iklim müzakerecisi, sonuçtan memnun olmadıklarını vurguladı.

Fosil Yakıtların Yayılmasını Önleme Antlaşması Girişimi’nin Pasifik kıdemli siyasi danışmanı Auimatagi Joe Moeono-Kolio, “1.5 derece hedefi zar zor yaşıyor” dedi.

Auimatagi, “Çok iddialı olmayan bir metnin ilk taslağının içinde dikkate değer bir parlak nokta vardı: Kömürün aşamalı olarak kaldırılması. Sonra ki aşamada bu sulandırıldı. Krizdeki bir gezegen için bu, benimki de dahil olmak üzere tüm ülkelerin şu anda içinde bulunduğu açık ve yakın tehlikenin farkına varmada muazzam bir başarısızlığı temsil ediyor. Dünden bu yana yaşanan tüm çember ve yeşil yıkamalara rağmen, temel gerçek değişmedi: Hâlâ iki derece artı bir dünyaya doğru gidiyoruz” diye konuştu.

Gelişmekte Olan Küçük Ada Devletleri’nin (Sids) COP Bürosu temsilcisi olan Samoalı müzakereci Galumalemana Anne Rasmussen’a göre Pasifik ancak bu kadarını yapabilir: “Küçük Ada Devletleri ve Pasifik Kıyıları İttifakı gerçekten çok zorladı, herkes katıldı, ancak ne yazık ki bu taahhütlerin ve sonuçların kaderini ve yönünü belirlemek her zaman gelişmiş ve zengin ülkeler kalmış durumda.”

Pasifik liderleri özellikle kömürden “kademeli çıkış” yerine “kademeli azaltım” dilinin kullanılması ve ayrıca Pasifik ülkelerinin iklim krizi nedeniyle uğradıkları kayıp ve zararları ödemek için güçlü bir fon sağlama taahhüdü eksikliği nedeniyle hayal kırıklığına uğradılar.

BM iklim değişikliği çerçeve sözleşmesi sürecinde Pasifik hükümetleriyle birlikte çalışan Auimatagi, “COP26 mevcut gerçekliğimizi yeterince fark edemedi – şu anda iklim değişikliğinin etkileriyle karşı karşıyayız. Ancak şu anki durumumuzda tarihsel sorumluluklarına rağmen ABD, İngiltere ve Avustralya gibi gelişmiş ülkeler Pasifik komşularına karşı derin bir ihanet içerisinde, kayıp ve hasar için bir finansman tesisini desteklemeyi reddettiler” dedi.

Önceki yıllarda iklim müzakerelerinin kilit isimlerinden biri olan Marshall Adaları’nın eski başkanı Hilda Heine, da “hayal kırıklığına uğradığını” söyledi: “AB ve ABD [Yüksek Hedef Koalisyonu] üyeleri, sanayileşmiş dünyanın [fosil yakıtlar] ve kömür bağımlılığının neden olduğu kayıp ve zararlara karşı savunmasız olanları desteklemek için finansman tesisinin arkasında toplanmadı.”

Seyahat kısıtlamalarına, maliyetlere ve sağlığa yönelik riske rağmen, Pasifik adaları, sonuçları etkileme ve Pasifik’teki endişelerin duyulmasını sağlama umuduyla COP26’ya müzakere ekipleri gönderdi.