;
Politika

Paris ve New York, TotalEnergies’e Karşı Açılan İklim Davasına Katıldı

paris

Paris ve New York şehirleri, petrol devi TotalEnergies’e iklim değişikliğiyle yeterince mücadele etmediği için dava açan dernekler ve yerel yönetimler koalisyonuna katıldı.

Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo “Bütün sinyaller kırmızı renkte. Bundan kurtulmak ve küresel sıcaklıktaki artışını 2 derecenin altında tutmak için Paris Anlaşması’na mutlaka uyulması gerekiyor… Bu dava ile büyük bir enerji oyuncusunu Paris Anlaşması’na saygı duymaya zorlamak istiyoruz” dedi.

TotalEnergies yaptığı açıklamada yenilenebilir enerji ve elektriğe olan bağlılığını “iklim sorununa davadan çok daha verimli bir yanıt” olarak gördüğünü belirtti.

Ocak 2020’de başlayan yasal işlem, büyük Fransız şirketlerinin çevresel zararı önlemek için ihtiyat planları hazırlamasını gerektiren 2017 Fransız yasasını kullanıyor.

Koalisyon, bir yargıcın TotalEnergies’e, “Hollanda’daki Shell kararına benzer bir hareketle seragazı emisyonlarını büyük ölçüde azaltmak ve kendisini Paris Anlaşması’nın hedefleriyle uyumlu hale getirmek için gerekli önlemleri almasını emretmesini istiyor.”

Mayıs 2021’de dönüm noktası niteliğinde bir kararda, Hollanda mahkemesi Royal Dutch Shell’e karbon emisyonu azaltma hedefini hızlandırmasını emretti.

Koalisyon, New York ve Paris’in Paris Adliye Mahkemesi’ndeki duruşmanın ardından tartışmaya katılacağını duyurdu.

Notre Affaire a Tous, Sherpa ve Uluslararası Af Örgütü Fransa dahil olmak üzere yaklaşık 16 yerel makam ve altı STK, TotalEnergies davasına katıldı.

STK Notre Affaire a Tous başkanı Jeremie Suissa, davanın “en iyi ihtimalle Mart 2023’te” sonlandırılabileceğini söyledi.