;
Bilim

Paris İklim Hedefleri Yeterli Olmayabilir

Bilim insanları, kullandıkları yeni iklim modelleri aracılığıyla karbondioksitin etkisinin düşünülenden fazla olduğunu keşfetti. Bu durumda seragazlarını azaltmaya yönelik Paris iklim hedefleri yeterli olmayabilir

Haber: Alex Kirby

Çeviri: Çisil Sevinç

Küresel ısınmaya yol açan seragazlarını azaltmaya yönelik Paris iklim hedefleri yeterli olmayabilir.

Bilim insanlarından oluşan uluslararası ekiplerin çalışmalarına göre, karbondioksit hakkındaki yeni bulgular iç açıcı değil.

Yeni iklim modelleri kullanan altı farklı ülkeden ekipler, karbondioksitin ısınma kapasitesinin yıllardır hafife alındığını ortaya koydu. Yeni modeller gelecek yıl gözden geçirilecek BM sıcaklık tahminlerinde de kullanılacak. Eğer kesinlik gösterirlerse, sıcaklık artışını 2 derecede (tercihen 1.5 derece) sabitlemek üzere alınan Paris hedefleri başarı sağlayamayacak.

Paris’teki Pierre-Simon Laplace Enstitüsü İklim Modelleme Merkezi (Institut Pierre Simon Laplace Climate Modelling Centre) Başkanı Olivier Boucher, Fransız haber ajansı AFP’ye verdiği demeçte “Artık daha iyi modellerimiz var ve bunlar mevcut iklim trendlerini daha doğru gösteriyor” dedi.

ABD, İngiltere, Fransa ve Kanada’daki hükümet destekli ekipler bu modelleri kullanarak tahminlerde bulunuyor.

Hızla önlem alınmazsa dünyayı çok daha sıcak bir geleceğin beklediğini söyleyen ekipler, dünyanın endüstriyel dönem öncesine göre 3 derece ısınacağı öngörüsünün yanlış olduğunu ve bu ısınmanın 4 ya da 5 dereceye çıkabileceğini açıkladılar.

İklim Haber'i Telegram'da Takip Edin!İklim Haber'i Linkedin'de Takip Edin!

Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı’ndan Dr Mark Zelinka ise, “Yeni modellerin daha gerçekçi olduğunu düşünürseniz Paris hedeflerine ulaşmak neredeyse imkansız” dedi.

Bilim insanları, atmosferdeki karbondioksit oranının iki katına çıkması durumunda dünya yüzeyinin ne kadar ısınacağını anlamaya çalışıyorlar.

Geleceğin ikliminin tahmin edilmesinde bulutların rolü de oldukça önemli. Yeni modeller sayesinde karbondioksitin ısınmaya etkilerini pekiştiren bulutların dinamiklerini anlamak da kolaylaşacak.

Son 10 bin yılın büyük çoğunluğunda atmosferdeki karbondioksit yoğunluğu neredeyse 280 ppm’de sabitti. Sanayi devrimi ile birlikte petrol, doğalgaz ve kömür gibi etkenler yüzünden havadaki karbondioksit moleküllerinin miktarı radikal bir artış gösterdi.

Bugünkü yoğunluk miktarı, yarısı son 30 yılda olmak üzere %45’lik bir artışla 412 ppm ölçülüyor.

Yalnızca geçen sene, atmosfere yapılan insan kaynaklı karbondioksit salımı saat başı 5 milyon ton ve toplamda 41 milyar ton olarak ölçüldü.

Etkiler Çoktan Gözlemlenebiliyor

Dünya, gittikçe sıklaşan ölümcül sıcak hava dalgaları, kuraklıklar, seller ve tropikal kasırgalar ve yükselen deniz seviyesi gibi etkilerle mücadele ediyor.

Almanya’da bulunan Potsdam İklim Etki Araştırması Enstitüsü müdürü ve bilim insanı Johan Rockström ise şu anda, iklim modelleme topluluğu içerisinde giderek ateşlenen bir tartışma olduğundan bahsetti.