;
Analiz Ekonomi

2. Yıl Dönümünde Paris Etkisi: Petrol devleri de planlarını gözden geçiyor

Petrol ve gaz sektörü Paris Anlaşması’nın sektörünün değişmek zorunda kalacağı anlamına geldiğini itiraf etti. Aynı zamanda, halen yeterli düzeyde olmasa da petrol endüstrisi de iklim değişikliği ve devamında değişen ekonomik dengeler yüzünden önemli adımlar atmaya başladı.

Geçtiğimiz iki yıllık süreç petrol sektöründe değişimlerin başladığı gerçeğini ortaya çıkardı. Petrol sektörünün attığı adımlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Ekim 2016’da ExxonMobil, düşük karbonlu bir gelecekte 3,6 milyar varil petrol kumu ve Kuzey Amerika rezervlerinden 1 milyar varilin atıl duruma düşeceğini söyledi ve XTO Energy satın alımından kaynaklanan 2 milyar ABD dolarlık doğal gaz varlığının defter değerini azalttı. Şubat 2017’de ise, ExxonMobil 3,5 milyar varil Kanada kum petrolünün maliyetini yüksek bularak iptal etti.
  • BP, ExxonMobil, Shell ve Total’in de aralarında bulunduğu 8 büyük petrol şirketi, iklim değişikliği kaygılarının artması neticesinde doğal gaz tedarik zincirleri boyunca açığa çıkan metan emisyonlarını azaltacaklarını taahhüt etti. Mayıs 2017’de, aralarında BP, ExxonMobil, Chevron ve Shell’in de bulunduğu önde gelen enerji şirketleri, petrol şirketlerinin düşük karbonlu ekonomiye geçişe hazırlanmaları gerektiğini kabul etti ve Başkan Trump’a Paris Anlaşması’ndan çıkmama çağrısı yaptı.
  • Büyük petrol şirketleri kırılgan Kanada Artik’i ve Büyük Avustralya Körfezi’ni de kapsayan “yeni bölgelerde” petrol sondajına yapılacak büyük yatırım planlarından vazgeçiyorlar.
  • Petrol ve gaz şirketleri 2014 yılının ortasından beri çalışanlarını işten çıkarıyor ve bir tahmine göre o tarihten Ocak 2015’e kadar geçen dönemde 350,000 işten çıkarma vakası meydana geldi. Petrol ve gaz piyasalarının uzun süreden beri düşüşte olmasıyla beraber BP, Chevron, ExxonMobil ve Shell 2016 yarı yılı için zarar ya da yetersiz kâr bildiriminde bulundu.

 

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi