;
Ekonomi

Oxford’un Yeni Raporu: Fosil Yakıt Finansmanı Acilen Durdurulmalı

Rapor, yeni fosil yakıt rezervi aramaları için finansmana derhal son verilmesi gerektiğini ve kömür ve doğalgaz santralları gibi fosil altyapıların hızla kullanımdan kaldırılması gerektiğini ortaya koyuyor.

Oxford Üniversitesi Sürdürülebilir Finans Grubu tarafından yayımlanan yeni bir rapor, IEA senaryosunun net sıfırı taahhüt eden finansal kurumlar üzerindeki etkilerini inceliyor.

Rapor, yeni fosil yakıt rezervi aramaları için finansmana derhal son verilmesi gerektiğini ve kömür ve doğalgaz santralları gibi fosil altyapıların hızla kullanımdan kaldırılması gerektiğini ortaya koyuyor.

Ancak araştırma, BlackRock ve Barclays gibi önemli finans kurumları tarafından finanse edilen şirketlerin agresif fosil yakıt genişletme faaliyetlerinde bulunduğunu gösteriyor.

Tablo, fosil yakıt şirketlerinin kendi finansmanlarının ne kadarını fosil yakıt genişlemesine adadığını gösteriyor.

Rapor, finans kuruluşlarına yeni fosil yakıt rezervleri için proje finansmanını sona erdirme çağrısı yapmanın yanı sıra, şirketlerin kurumsal finansman ve sigorta hizmetlerine hak kazanabilmeleri için aynı kriterleri karşılayan geçiş planlarını uygulamaları gerektiğini savunuyor.

Ayrıca, finans kuruluşlarına yeni kömürlü termik santral için proje finansmanına son vermeleri ve şirketlerden IEA’nın net sıfır aşamalı çıkış tarihlerine uygun olarak doğalgazdan elektrik üretimini azaltma planlarını açıklama çağrısında bulunuyor.

Grafik, finanse edilen doğal gazla kapasitesinin çoğunun genç yaşta olduğunu, yani elektrik üretiminin karbondan arındırılması gereken noktadan sonra da çalışacakları anlamına geliyor.

Rapor, örnek incelemelerde finanse edilen şirketler için, doğalgaz kapasitesinin %12’sinin 10 yaşın altında ve kömür kapasitesinin %9’unun (BlackRock) ile %29’unun(Barclays) 20 yaşın altında olduğunu belirtirken şöyle devam ediyor: “Genişleme açısından, yapım aşamasındaki veya planlanan yeni gaz varlıkları, kapasitede yaklaşık %10’luk bir büyümeyi temsil ediyor. Fosil yakıt üretimi ile ilgili incelemeler, finanse edilen petrol ve doğalgaz şirketlerinin fosil yakıt rezervlerini genişletmeye devam ettiğini ve CAPEX’in yaklaşık %10’unu keşifle ilgili faaliyetlere ayırdığını gösteriyor. Şu anda ne Barclays ne de BlackRock, finanse edilen şirketlerin kömür santrallarındaki genişlemeyi durdurmalarını veya IEA Net Sıfır Emisyon tarihlerine uygun olarak üretimi aşamalı olarak sonlandırmaları için geçiş planlarına sahip olmalarını şart koşuyor.”