;
Ekonomi

Oxford Üniversitesi Geçen Yıl Fosil Yakıt Şirketlerinden En Az 1,6 Milyon Sterlin Aldı

İtalyan petrol grubu Eni 1,3 milyon sterlin ile en çok para aktaran kurum olurken, bağışlar okulun 2035 yılına kadar net sıfır olma hedefi ile çelişiyor.

Öğrenciler tarafından hazırlanan bir rapora göre, Oxford Üniversitesi, 2035 net sıfır taahhüdüne rağmen 2020-21’de petrol, gaz ve petrokimya şirketlerinden en az 1,6 milyon sterlin kabul etti.

Fonlama, Oxford’un 2015 ve 2020 yılları arasında fosil yakıt bağışçılarından aldığı yaklaşık 11 milyon sterline ek olarak yapıldı.

Araştırma verileri, öğrenciler tarafından yürütülen Oxford İklim Adaleti Kampanyası (OCJC) tarafından, Ekim ayında talep edilen bilgi edinme özgürlüğüne dayanıyordu. Eni, Mitsubishi, BP ve Shell’in, üniversiteye 1 Ağustos 2020’den 31 Temmuz 2021’e kadar toplam 1,6 milyon sterlin ile 1,7 milyon sterlin arasında bağış ve araştırma fonu verdiği ortaya çıktı.

Rapora göre, Mitsubishi Heavy Industries araştırma fonu için 208 bin sterlin verirken, Shell’den 58 bin sterlin kabul edildi.

En büyük katkı İtalyan petrol grubu Eni’den geldi ve Saïd Business School’a 1.3 milyon sterlinden fazla bağışta bulundu. Bunun bir kısmı Eni burslarını finanse ederken bir kısmı ise okulun Kurumsal İtibar Merkezine aktarıldı. Rapor, bunu “bir başka kurumsal yeşil badana vakası” olarak tanımlıyor.

Rakamlar, petrokimya grubu Ineos’un antimikrobiyal direnci araştırmak üzere yeni bir enstitü kurmak için bağışladığı 100 milyon sterlini içermiyor.

Araştırmacılar, küresel sağlık biliminde Exxon-Mobil bursu olarak bilinen Eni-Oxford Afrika bursları da dahil olmak üzere, fosil yakıt bağışçılarının adını taşıyan veya onlara adanmış pozisyonlar ile kurumların varlığının devamı niteliğindeki harcamaları da kaydetti. OCJC’nin son raporu, Oxford Enerji Araştırmaları Enstitüsü’nün üçte ikisinin fosil yakıt endüstrisi tarafından finanse edildiğini de ortaya koydu.

OCJC üyesi Philip Hutchinson şunları söyledi: “Oxford, bize sık sık bağış parasının araştırmalarını etkilemediğini söylüyor. Ancak Saïd Business School, bir yandan büyük fosil yakıt üreticilerinden para alırken, bir yandan da iklim politikası hakkında nasıl konuşmalar ve tavsiyeler sunabilir? Her yıl bu kadar çok para alıyorsanız, bunun liderlere vereceğiniz tavsiyeleri etkileyeceğini görmek için dahi olmaya gerek yok. Bu özellikle Kurumsal İtibar Merkezi için geçerli. Şirketler için neyin kabul edilebilir olduğuna karar vermede bir rol oynuyorsanız, bu para, Saïd Business School’un bu konularda dürüstçe tavsiye verip veremeyeceğini gerçekten sorgulayan büyük bir çıkar çatışması yaratır.”

Rapora göre Oxford, 2020-21’de BP’den 20 bin ila 98 bin sterlin arasında bir gelir elde ettiğini açıkladı ve bağışlanan paranın tam miktarını açıklamanın “bu kaynaktan gelecek araştırma fonlarını güvence altına alma kabiliyetini baltalayacağını” söyledi.

Cambridge, Oxford’un aksine, sadece fosil yakıt şirketlerinin değil, her şirketin üniversiteye her yıl araştırma hibeleri sağladığı kesin para miktarını kamuoyuna açıklıyor.

Bir Oxford sözcüsü ise şunları söyledi: “Oxford Üniversitesi, finansmanlarının doğasına bakılmaksızın öğretim ve araştırmalarının bağımsızlığını korur. Üniversiteye bağış yapanların, akademisyenlerin araştırmalarını nasıl yürütecekleri veya hangi sonuçlara varacakları üzerinde hiçbir etkisi yoktur. Araştırmacılar, sonuçların endüstri veya hükümetler tarafından kritik veya olumlu görülüp görülmediğine bakılmaksızın çalışmalarının sonuçlarını yayımlarlar. Sağlanan finansman genellikle, doğrudan iklimle ilgili sorunlar ve yenilenebilir enerji araştırmalarına gidiyor. Bu raporda, öne çıkarılan fonların hiçbiri, madencilik ve keşif araştırmalarına gitmedi, ancak eğitime erişimi genişletmek, bursları, akademik görevleri ve sermaye maliyetlerini finanse etmek için kullanıldı.”