;
Bilim Politika

Otomobil Kaynaklı Emisyonlar 2018’de de Artış Gösterdi

Avrupa Çevre Ajansı tarafından yayımlanan verilere göre, Avrupa’da yeni kayıtlı otomobillerden kaynaklanan karbondioksit emisyonları 2017’yi takip ederek 2018’de de ikinci kez artış gösterdi.

Avrupa Çevre Ajansı’nın (EEA) dün (03.06.2020) yayımladığı verilere göre, Avrupa’da yeni otomobillerden kaynaklanan karbondioksit emisyonları 2017’nin ardından 2018’de de arttı.

Avrupa Komisyonu otomobil üreticilerine, bu yıl yürürlüğe girecek daha iddialı emisyon hedeflerini karşılamaları için karbon ayakizini daha fazla azaltmaları yönünde çağrıda bulundu. Otomobil üreticileri ise koronavirüs pandemisi nedeniyle satışlarda düşüş ve tedarik zincirlerinde sıkıntılar yaşıyor.

Komisyon, “Üreticiler bu yıl itibarıyla daha sıkı hedeflere ulaşmak için filolarının emisyonlarını önemli ölçüde azaltmak zorunda kalacak” dedi.

İngiltere ve İzlanda da dahil olmak üzere AB’de kayıtlı, yeni otomobillerin 2018’deki ortalama karbondioksit emisyonları kilometre başına 120.8 gramdı. 2018’de 2017’ye kıyasla yaklaşık 2 gram artış yaşandı.

Otomobil üreticileri, daha sıkı AB kirlilik hedeflerine ulaşmak ve ceza yememek için emisyonları 2018 seviyelerine göre %27 azaltmak durumunda kalabilir. 2020 hedefi ise kilometre başına 95 gram karbondioksit olarak belirlendi.

Artan benzinli otomobil satışları 2018’de karbondioksit emisyonlarını da artırırken, yüksek miktarlarda yakıt tüketen SUV’ler (sportif arazi araçları) pazardaki payını artırdı. SUV’ler 2017’de Avrupa’daki yeni otomobil satışlarının % 35’ini, 2017’de ise % 29’unu oluşturdu.
Elektrikli ve düşük emisyonlu otomobil satışları ise artmasına rağmen 2018’deki yeni kayıtlı araçların sadece %2’sini oluşturdu.

Komisyon, AB koronavirüs ekonomik teşvik paketinin bir parçası olarak temiz taşımacılığa daha fazla destek olma taahhüdünde bulunurken blokun 2050 yılı itibarıyla “iklim nötr” olmak hedefini açıklamıştı.

Komisyon tarafından geçtiğimiz hafta sunulan tekliflerde Avrupa’da 1 milyon elektrikli araç şarj noktası kurulacağı taahhüdü de yer alıyordu.