;
Politika

Norveç’teki 3 Petrol ve Gaz Sahası İzni Çevresel Gerekçelerle Geçersiz Kılındı

petrol

Norveç hükümeti tarafından verilen 3 petrol ve gaz sahası izni, çevresel etkilerin kapsamlı bir şekilde değerlendirilmediği gerekçesiyle iptal edildi.

Norveç hükümetinin yeni açık deniz petrol ve gaz sahaları geliştirmek için verdiği üç izin, yeni sahalar için emsal oluşturabilecek bir kararla, çevresel etkileri yeterince değerlendirilmediği gerekçesiyle geçersiz kılındı.

İklim kampanya grupları, çıkarılacak fosil yakıtların kullanımının neden olacağı seragazları yoluyla küresel iklim üzerindeki etkisinin dikkate alınmadığını öne sürerek, Oslo Bölge Mahkemesinden üç Kuzey Denizi sahasının gelişimini engellemesini talep etmişti.

Greenpeace ve ortağı Nature and Youth tarafından açılan dava, yaklaşık 875 milyon varil petrol eşdeğerinin toplam rezervini barındıran Equinor’un Breidablikk ve Aker BP’nin Yggdrasil ve Tyrving sahalarıyla ilgili.

Yargıç Lena Skjold Rafoss’un kararında, “Mahkemenin vardığı sonuç, Breidablikk, Yggdrasil ve Tyrving petrol yataklarının geliştirilmesi ve işletilmesi planına ilişkin kararların geçersiz olduğu yönündedir” denildi.

Karara şu şekilde devam edildi: “Etki değerlendirmesi, muhalif seslerin duyulmasını ve dikkate alınmasını ve karar alma temelinin doğrulanabilir ve kamuoyuna açık olmasını sağlar. Bu, çevreyi etkileyebilecek kararlara demokratik katılımı korumak açısından önemlidir.”

Karar yalnızca yakın zamanda onaylanan üç saha için alınırken, Norveç kıta sahanlığındaki diğer faaliyetler devam edecek.

Norveç Enerji Bakanı Terje Aasland ise hükümetin karara katılmadığını ve itiraz edebileceğini söyledi. Greenpeace Norveç’ten Frode Pleym ise kararın büyük bir zafer olduğunu belirtti.