;
Politika

Norveç Yargıtayı Kuzey Kutbu Petrol Keşfi Davasına Bakacak

Norveç hükümetinin Kuzey Kutbu’nda yeni petrol keşfi çalışmalarını onayladığı karar, yargıtay tarafından yeniden gözden geçirilecek. 

Haber: Nerijus Adomaitis

Çeviri: Çisil Sevinç

Norveç yargıtayı, Greenpeace ve diğer çevre grupları tarafından açılan ve ülkenin Kuzey Kutbu’ndaki petrol keşfine karşı gelen davaya bakacağını dün (20 Nisan) duyurdu.

Bu dava, Batı Avrupa’nın en büyük petrol ve doğalgaz üreticisi için bir dönüm noktası niteliğinde.

Çevre grupları, Norveç hükümetinin Kuzey Kutbu Barents Denizi’nde Equinor’un da dahil olduğu petrol şirketlerine 2016 yılında petrol arama ruhsatı verme kararının yasadışı olduğunu savunuyor.

Ancak hükümet kararı iki alt mahkeme tarafından yasal bulunmuş ve böylece aktivistlerin Norveç halkının anayasal hakkı olan sağlıklı bir çevre hakkının ihlal edildiği iddiası reddedilmişti.

Yargıtay davanın ne denli önemli olduğunu ortaya koyar bir şekilde, davanın tam kadro mahkeme oturumuyla dinleneceğini açıkladı ancak tarih belirtilmedi.

Dava, dünya çapında artan bir yasal girişim olarak, müşterek davacıların ülkenin kurucu ilkelerini emisyon azaltımı davalarında kullanmaya çalıştıkları hareketin bir parçası.

Süreç, Greenpeace ile beraber Norveç’in en büyük gençlik çevre grubu Nature and Youth tarafından yönetiliyor. Davacılar Kuzey kutbu keşfinin daha fazla emisyona yol açacağını ve vahşi yaşamı tehlikeye atacağını savunuyor.

Greenpeace Norveç sorumlusu Frode Pleym, “Hükümetin anayasaya karşı gelerek iklim krizi içerisinde olduğumuzu bile bile Kuzey Kutbu’nda yeni petrol lisansları verip vermediğinin kapsamlı bir incelemesinin yapılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Petrol şirketleri, 2016 yılında alınan bazı lisanslar altında arama kuyuları açmış, ancak önemli keşifler elde edememişti.

Yazının aslına buradan ulaşabilirsiniz.