;
Ekonomi Politika

Norveç Varlık Fonu Şirketlerden Somut İklim Eylemi Talep Ediyor

Norveç’in 1.3 trilyon dolarlık varlık fonu, portföyündeki birçok şirketten iklim krizi konusunda daha spesifik eylemlerde bulunmalarını isteyecek.

Şirketlerden, Kasım ayının başında İskoçya’nın Glasgow kentinde düzenlenen COP26’da, küresel ısınmayla mücadeleye yardımcı olmak için net sıfır emisyona ulaşma planlarını duyurmaları talep edildi.

Norveç Varlık Fonu’nun yöneticisi Carine Smith Ihenacho, Çarşamba günü Reuters Next konferansındaki açıklamasında ,”Uzun süredir güçlü açıklamalar talep ettik. Şu an ise daha güçlü eylemlere odaklanmış durumdayız. Artık şirketlerin beklentileri karşılamak için attığı somut adımlara ihtiyacımız var” dedi.

Dünyanın en büyük yatırımcılarından biri olan fon, dünya çapında yaklaşık 9100 şirkette hisseye ve borsada işlem gören tüm hisse senetlerinin %1.4’üne sahip. Bunun yanı sıra çevresel, sosyal ve kurumsal yönetişim (ESG) alanındaki bir dizi konuya da hız kazandırıyor.

Fon, portföyünün karbon ayakizinin 2019’da 107,6 milyon ton CO2 eşdeğeri olduğunu tahmin ediyor ki bu Norveç’in o yıl yaydığı miktarın kabaca iki katı.

Varlık fonu, 25 yıl önce Norveç’in petrol ve gazından elde edilen gelirleri gelecek nesillerle paylaşmak için kuruldu ve yurtdışında hisse senetlerine, tahvillere, mülklere ve listelenmemiş yenilenebilir projelere yatırım yaptı.

Fon ayrıca ilk kez yatırım yaptığı şirketlerden biyoçeşitliliği nasıl koruduklarına dair bilgi talep ediyor.

Smith Ihenacho ilk adımın hangi şirketlerin en fazla risk altında olduğunu, hangi şirketlerin geride kaldığını derinlemesine değerlendirmek olduğunu belirtti ve “Oylama döneminde eğer bu konuyu yeterli bir şekilde ele almadıklarını düşünürsek şirket başkanlarına veya ilgili komite başkanlarına karşı oy kullanabiliriz” dedi.