;
Ekonomi

Norveç, Fiyortlarını “Dünyanın Denizlerdeki İlk Sıfır Emisyon Bölgesi” Yapıyor

Norveç parlamentosu fiyortlardaki gemilerden ve feribotlardan kaynaklanan emisyonu durdurmak için harekete geçti. Parlamento, bu bölgelerde sadece elektrikli gemilere izin vererek fiyortları 2026’ya kadar sıfır emisyon bölgesi haline getirmeyi amaçlıyor.

Norveç’te bulunan ünlü fiyortlar yıllardan beri turistlerin gözdesi. Örneğin geçtiğimiz sene 300 binden fazla gemi yolcusu Geiranger’ı ziyaret etti. Bu nedenle hava kirliliği periyodik olarak sağlık tehdidi oluşturuyor.

Norveç Parlamentosu da dünya mirası fiyortlardaki yolcu gemileri ve feribotlardan kaynaklanan emisyonları durdurmak adına yeni adımlar atıyor. Parlamento, fiyortların bulunduğu bölgelerde sadece elektrikli gemilere izin vererek fiyortları 2026’ya kadar sıfır emisyon bölgesi haline getirmeyi amaçlıyor.

Norveç’in Nærøyfjord ve Geirangerfjord gibi fiyortları UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde bulunuyor.

ZERO adlı çevre kuruluşunun başkanı Marius Holm, konuyla ilgili yaptığı açıklamada dünyada ilk kez fiyortlarda ve limanlarda emisyonsuz denizcilik şartı getirildiğini belirtiyor ve ekliyor: “Norveç, sıfır emisyon gereklilikleri konusunda sağlam siyasi kararlara sahip ve uzun zamandır emisyonsuz feribotlarda dünya liderliğini elinde bulunduruyor. Ülke, denizcilikteki yeşil dönüşümünde bir adım daha atıyor. Bunun küresel yansımaları da olacaktır.” Holm, kararın ulusal düzeydeki olası etkilerini şu sözlerle açıklıyor: “Ulusal düzeyde bu karar, birçok turist gemisinde emisyon içermeyen çözümlere yönelik olumlu bir gelişme, seragazı emisyonlarında önemli bir azalma ve zararlı yerel hava kirliliğinin durması anlamına gelecektir”.

Norveç’teki ilk elektrikli feribotun operatörleri, “Ampere” adlı gemiyi iki yıldan fazla çalıştırdıktan sonra bazı etkileyici istatistikler bildirdi. Buna göre, elektrikli feribotların emisyonları %95 oranında azalttığı, maliyeti ise %80 oranında düşürdüğü ifade ediliyor.

Potansiyel maliyet tasarrufu, yeni elektrikli feribotlar ve mevcut dizel motorlu feribotların dönüşümü için yatırımcılara cazip geliyor. Bunun en büyük örneğini ise büyük bir Norveç ulaşım holdingi olan ve 75 gemiyi yöneten Fjord1’in, Hayvard Group’a elektrikli feribot filosu oluşturması için verdiği sipariş oluşturuyor.

Alınan kararla birlikte endüstrinin, filolarını elektrikli araçlara dönüştürme gayretini artırması bekleniyor.

Fiyortlardaki bazı rotalarda gemileri bulunan Havila Holding AS, kararı memnuniyetle karşılayanlar arasında bulunuyor. Şirketin CEO’su Per Sævik konu ile ilgili yaptığı açıklamada 2021’e kadar fiyortlarda sıfır emisyonlu gemilerle denize açılacaklarını belirtiyor.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi