;
Bilim

NOAA: 2024’ün 2023’ten Daha Sıcak Olma İhtimali Yüzde 33

sıcak

NOAA, 2024’ün 2023’ten daha sıcak olma ihtimalinin %33, kaydedilen en sıcak beş yıl arasında yer alma ihtimalinin ise %99 olduğunu söyledi. 2023 kayıtlara geçen en sıcak yıl olarak ilan edilmişti.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’nden (NOAA) bilim insanları, 2024’ün rekor kıran 2023’e göre daha sıcak bir yıl olma ihtimalinin %33 olduğunu söyledi.

Ajans, yıllık küresel iklim analizinde AB’li bilim insanlarının 2023 yılının kayıtların başladığı 1850’den bu yana en sıcak yıl olduğu yönündeki bulgularını doğruladı; bu da sıcaklığın sanayi öncesi ortalamanın 1,35 derece üzerinde olduğunu gösteriyor. NOAA, okyanusun üst katmanlarında depolanan ısı miktarının da geçen yıl rekor seviyeye ulaştığını söyledi.

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) de Cuma günü 2023 yılının rekor bir yıl olduğunu doğruladı ve 2014’ten 2023’e kadar olan 10 yıllık küresel ortalama sıcaklığa göre dünyanın sanayi öncesi ortalamanın 1,2 derece üzerinde ısındığını söyledi.

Rekor, fosil yakıtların yakılmasından kaynaklanan iklim değişikliğinin yanı sıra yılın ortasında başlayan El Nino iklim fenomeni sayesinde mümkün oldu. El Nino, doğu Pasifik Okyanusu’ndaki yüzey sularının daha sıcak olmasına ve küresel sıcaklıkların daha yüksek seyretmesine yol açan doğal bir olayı. Bu durumun en azından Nisan ayına kadar devam etmesi bekleniyor ve bu da 2024’ün yeni bir rekor yılı olma ihtimalini artırıyor.

WMO uluslararası iklim hizmetleri başkanı Christopher Hewitt, “İlginç ve moral bozucu soru şu: 2024’te ne olacak? 2023’ten daha sıcak olacak mı? Henüz bilmiyoruz” dedi.

NOAA, 2024’ün 2023’ten daha sıcak olma ihtimalinin %33, kaydedilen en sıcak beş yıl arasında yer alma ihtimalinin ise %99 olduğunu söyledi. Hewitt, “El Nino’nun nisan veya mayıs ayına kadar devam etmesi kuvvetle muhtemel, sonrasından ise emin değiliz” dedi.

El Nino’nun etkileri normalde Kuzey Yarımküre’nin kışında zirveye ulaşır ve daha sonra nötr koşullara veya genel olarak daha soğuk küresel sıcaklıklara neden olan La Nina aşamasına geçerek azalır. Ancak El Nino’nun geri dönme riski de var.

Avrupa’nın Copernicus İklim Değişikliği Servisi Direktörü Carlo Buontempo, “Eğer La Nina aşamasına geçiş yaparsak 2024, tarihteki en sıcak yıl olmayabilir” dedi.

Güney Yarımküre şu anda El Nino’nun zirve yaptığı yaz mevsiminde olduğundan yetkililer sıcak hava dalgaları, kuraklık ve yangınlara karşı alarma geçti. Avustralya Meteoroloji Bürosu Batı Avustralya için aşırı sıcaklık uyarıları yayımladı.