;
Ekonomi Politika

Nijerya 2030 İtibarıyla Doğalgaz ile Vedalaşacak

Nijerya hükümeti, BM’ye sunulan en son iklim planı uyarınca, doğalgazın yakılmasını 2030 itibarıyla sona erdirme sözü verdi.

Nijerya hükümeti, BM’ye sunulan en son iklim planı kapsamında doğalgazı 2030 itibarıyla sona erdirme taahhüdünde bulundu.

Fosil yakıt şirketlerinin gaz patlaması Nijerya’nın emisyonlarının büyük bir bölümünü oluşturuyor. Yılda 75 milyon ton karbondioksit eşdeğeri ile, 200 milyon Nijeryalının ulaşım veya elektrik kullanımından kaynaklanan emisyonları geride bırakıyor.

Gaz yakma, sağlık sorunlarıyla bağlantılı olduğundan, Nijer Deltası gibi petrol ve doğalgaz üreten bölgelerdeki topluluklar uzun süredir buna karşı kampanya yürütüyor.

Birbirini izleyen hükümetler uygulamayı sona erdirme sözü verdiler ve biraz ilerleme kaydettiler. Uluslararası Enerji Ajansı’na (IEA) göre Nijerya, gazın yakalanması ve satılmasına yönelik daha sert cezalar ve teşviklerin bir sonucu olarak 2000 ile 2020 yılları arasında doğalgaz yakılmasını %70 oranında azalttı.

Ancak, doğalgaz yakmaya ilişkin ulusal bir yasağın politik boşlukları bulunuyor ve cezalar düşük ve zayıf bir şekilde uygulanıyor. Uluslararası petrol devleri, gazın ortadan kaldırılmasında yavaş bir ilerleme olduğunu bildiriyor; örneğin Shell, dünya çapında yılda 1 milyon tondan fazla gaz yakmaya devam ediyor.

Gençlerin önderliğindeki ICCDI Africa’nın kurucu ortağı Olumide Idowu, geçen yıl Nijer Deltası’ndaki Bony adasını ziyaretini “Çok yıkıcıydı. Kokudan nefes alamıyordum” diyerek açıkladı.

Idowu, hükümetin 2030 hedefine ulaşıp ulaşamayacağı konusunda şüpheci. Başarılı olmak için yerel topluluklarla paydaş katılımının gerekli olduğunu söyledi.

Nijerya’nın gaz karşıtı düzenlemelerini inceleyen Nijeryalı avukat Olusola Olujobi ise “Hedefe ulaşmanın mümkün olduğunu” söyledi, ancak konuya odaklanılmaması nedeniyle endişe duyduğunu belirtti.

ABD merkezli Temiz Hava Görev Gücü’nden Jonathan Banks, doğalgaz yakmayı önleme konusunda hükümetle birlikte çalışıyor. Son IPCC raporuyla güçlenen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik küresel bir odaklanmanın, “Nijerya’da hem metan gazının hem de yakılmasının durdurulması için büyük bir itici güç olduğunu” söyledi.

Etiketler