;
Politika

New York Yeni Yapılacak Binalarda Doğalgazı Tercih Etmeyecek

New York kentinin seragazı emisyonlarının yaklaşık %70’i binalardan geliyor.

New York, yeni binaların tamamen elektrikli olacağı ABD’deki 65 kente katıldı. New York Belediye Meclisi tarafından kabul edilen yasa tasarısı, 2024’ten itibaren yedi katlı binalar için ve 2027’den itibaren daha yüksek binalar için fosil yakıt kullanımını engelleyecek.

New York kentinin seragazı emisyonlarının yaklaşık %70’i binalardan geliyor. Düşünce kuruluşu RMI tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, bu tasarının 2040 yılına kadar 450 bin otomobilin yıllık emisyonuna eşdeğer olan yaklaşık 2,1 milyon ton karbon emisyonu tasarrufu sağlayacağını ortaya koyuyor.

Tasarı ayrıca, yeni binalara maliyetli yeni doğalgaz hatlarının inşasını önleyerek, vergi mükelleflerinin faturalarında yüz milyonlarca tasarruf sağlayacak.

Tasarının kabul edilmesi halinde, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en büyük nüfus olan 8,8 milyon nüfuslu şehirde, yeni binaların ısınma ve yemek pişirmek için elektrik kullanması gerekecek.

Şimdiye kadar, yeni binalarda doğal gazı yasaklayan en kalabalık ABD şehri, yaklaşık 1 milyon sakiniyle Kaliforniya’daki San Jose.

2021’de yaklaşık %7 artması beklenen fosil yakıtlardan kaynaklanan ABD karbon emisyonları, 2020’de, 1983’ten bu yana en düşük seviyesine geldi.

Federal enerji verilerine göre, New York Eyaletinde üretilen elektriğin %40’ından fazlası fosil yakıtlardan, %29’u nükleer enerjiden ve %22’si hidroelektrikten geliyor.

Yine RMI’ye göre, binalarda alan ve su ısıtmak için yanan yakıtlar, şehrin toplam seragazı emisyonlarının yaklaşık %40’ını oluşturuyor.

Food & Water Watch ve diğer çevre grupları bir açıklamada, “Binalara elektrik sağlamak için sıkıştırılmış gaz yakmak, iklim değişikliği ve hava kirliliğinin ana itici gücüdür, bu da feci iklim olaylarına ve tahminen yılda bin New York City sakininin erken ölümüne yol açar” diye belirtti.

Öneriye karşı çıkan petrol ve gaz endüstrisi ise alan ısıtma için gaz kullanmanın müşteri maliyetlerini düşük tutacağını savundu.

Bu arada, doğal gaz kıtlığının enerji fiyatlarının son aylarda rekor seviyelere çıkmasına neden olduğu Avrupa’da, Avrupa Birliği gazla çalışan elektrik santrallerini iklim hedeflerine ulaşma çabalarında yeşil bir yatırım olarak nitelendirme konusunu düşünüyor.