;
Bilim Ekonomi Politika

Net Sıfır Emisyona Ulaşılırsa Küresel Isınma Dengelenebilir

Yeni bir çalışma, net sıfır emisyona ulaşıldığı takdirde, iklim felaketinin birkaç on yıl içinde azaltılabileceğini gösteriyor.  

Bilim insanları, dünya iklim felaketine doğru hızla ilerliyor olsa da, emisyonların hızlı bir şekilde ortadan kaldırılmasının küresel sıcaklıkların sadece birkaç on yıl içinde dengelenebileceği anlamına geldiğini söylüyor.

Uzun yıllar boyunca, emisyonlar hızla kesilse bile küresel ısınmanın nesiller boyunca devam edeceği varsayıldı. Bilim insanları tarafından gelecekteki sıcaklıklara yönelik yürütülen iklim modelleri, atmosferdeki belirli bir karbondioksit konsantrasyonuna dayanıyordu. Eğer mevcut konsantrasyon seviyesi aynı seviyede kalırsa, atmosferde seragazları birikmeden önceki gecikme süresinden dolayı emisyonlar azalmış olsa bile sıcaklıklar yükselmeye devam edecek ve bir iklim felaketi olacak.

Ancak, net sıfır emisyona ulaşmanın etkilerine dair daha yeni bir çalışma, ısınmanın daha hızlı bir şekilde azaltılabileceği umudunu veriyor.

100’den fazla ülke 2050 itibariyle net sıfır emisyona ulaşma sözü verdi. İngiltere, Japonya ve Avrupa Birliği net sıfır hedefini belirledi ve yakında Joe Biden’ın yeni yönetimi altında ABD de katılacak.

Pennsylvania Eyalet Üniversitesi’nde iklim bilimci Michael Mann, küresel olarak başarıldığı takdirde, “yüzey sıcaklıklarının ısınması durdurabilir ve ısınma birkaç on yıl içinde sabitlenebilir” dedi. Mann, “Bunun anlamı, eylemlerimizin yüzey sıcaklıkları üzerinde doğrudan ve anında bir etkiye sahip olması” diye konuştu.

Bilim insanları artık dünyanın doğal sistemlerinin dinamizmini de hesaba katıyorlar; bu sayede emisyonların durdurulmasında, aslında okyanusların, sulak alanların ve ormanların devasa karbon emme kapasitesi sayesinde atmosferdeki karbondioksit içeriğinin azaldığını göreceğiz. Mann bunu, kısmen açık olan bir lavaboyu suyla doldurmaya benzetiyor: Gelen su nedeniyle su seviyesi yükselmeye devam edecek, ancak drenaj açık kaldığı için su akışı azalacak ve seviye düşecektir.

Seragazlarının mevcut atmosferik bileşimlerine dayanarak, sanayi öncesi döneme kıyasla, dünyanın 2 dereceden fazla ısınmaya doğru gittiğini gösteren yeni bir makale, dünya ikliminin mevcut felaket yörüngesinin altını çizdi. Dünya şu anda 1,1 derece kadar ısındı ve hükümetler, sıcak hava dalgalarını, selleri, insanların kitlesel olarak yerinden edilmelerini ve diğer felaketleri önlemek için ısınmayı 1,5 derece ile sınırlama taahhüdünde bulundular.

Texas A&M Üniversitesi’nde iklim bilimci ve Nature Climate Change’de yayınlanan makalenin ortak yazarı Andrew Dessler, “Şu anda sıcaklığı son buzul çağında olanlardan yüz kat daha hızlı değiştiriyoruz. Birkaç yüz yılda yükselen bir derece, birkaç on yılda yükselen bir dereceden çok daha az zarar veriyor. Zaman ölçeği önemli” dedi.

Dessler, net sıfır emisyon altında bile hâlâ bir miktar ısınma olabileceğine inandığını, ancak dekarbonizasyon hedefinin hayati önem taşıdığını söyledi. “Sorun hâlâ çok ciddi, emisyonları olabildiğince hızlı azaltmamız gerekiyor ve daha sonra kararlı bir şekilde ısınmayla başa çıkacağız” dedi.

Imperial College London’da iklim öğretim görevlisi Joeri Rogelj ise, “küresel emisyon artış eğrisini net sıfıra doğru küresel bir yörüngeye çevirmenin gerçekten büyük bir aciliyetle gerçekleştirmemiz gereken ilk ve en önemli görev” olduğunu belirtti.