;
Ekonomi

Munich Re: 2021’deki Aşırı Hava Olaylarının Maliyeti 120 Milyar Doları Buldu

Münich Re, aşırı hava olaylarının sigortacılara 2021’de 120 milyar dolara mâl olduğunu açıkladı.

Münich Re, dünyanın farklı noktalarındaki aşırı hava olaylarının damgasını vurduğu 2021 yılının, sigortacılar için rekor düzeyde ikinci en maliyetli yıl olduğunu açıklarken, aşırı hava olaylarının iklim krizi ile daha da şiddetlendiği konusunda uyardı.

Doğal afetlerden kaynaklanan sigortalı kayıplar, geçen yıl 120 milyar doları buldu. Bu rakam, kasırgaların hakim olduğu 2017 yılındaki 146 milyar dolarlık hasardan sonra 2021 yılını ikinci sıraya yerleştirdi.

Dünyanın en büyük sigortacı firmalarından biri olan Munich Re’nin yıllık hesabı, rakip Swiss Re’nin geçen ay yayımladığı 105 milyar dolarlık tahminden daha yüksek.

Münich Re, düzinelerce kasırga tarafından harap olan ve yılın başlarında Teksas’ta dondurucu soğuk hava olaylarını yaşayan ABD’nin, kayıpların alışılmadık derecede büyük bir bölümünü oluşturduğunu söyledi.

Münich Re yönetim kurulu üyesi Torsten Jeworrek, “2021’deki doğal afetlerin görüntüleri rahatsız edici. İklim araştırmaları, aşırı hava koşullarının daha olası hale geldiğini giderek daha fazla doğruluyor” dedi.

Doğal afetlerden dolayı önceki yıllarda da olduğu gibi 10 bine yakın insan hayatını kaybetti. Sigorta kapsamına girmeyenler de dahil olmak üzere toplam zarar 280 milyar doları buldu ve bu dördüncü en yüksek rakam.

New Orleans’tan New York’a kadar uzanan Ida Kasırgası, 36 milyar dolarlık sigortalı zararla sonuçlandı. Teksas’ı vuran kış fırtınası da yaklaşık 15 milyar dolarlık zarara neden oldu. Almanya’daki sel de milyarlara mâl oldu.

Münich Re İklim ve Jeoloji Baş Bilimcisi Ernst Rauch, “2021 afet istatistikleri çarpıcı, çünkü bazı aşırı hava olaylarının iklim değişikliğinin bir sonucu olarak daha sık veya daha şiddetli hale gelmesi muhtemel” dedi.

Pek çok bilim insanı, 2021’deki olayların iklim değişikliği nedeniyle daha da kötüleştiği görüşünde. Dünyanın atmosferi önümüzdeki 10 yıl ve sonrasında ısınmaya devam ettikçe daha fazlasının ve daha kötüsünün olacağı konusunda da hemfikir.

Kayıtlara geçen en maliyetli yıl, Harvey, Irma ve Maria kasırgalarıyla 2017 oldu. Diğer şiddetli yıllar, büyük depremlerin Japonya ve Yeni Zelanda’yı vurduğu 2011 ve Katrina Kasırgası’nın New Orleans’ı harap ettiği 2005 idi.

Afet olasılığının artması nedeniyle sigorta şirketleri bazı durumlarda ücretlerini arttırdı ve bazı yerlerde teminat vermeyi durdurdu.

Sigortacılar, iklim değişikliği ve bununla ilişkili maliyetler konuları uyarınca, “kirli endüstrileri” sigortalamayı bırakmaları için aktivistlerin baskısı altındalar.