;
Politika

Mısır’ın COP27’yi İnsan Hakları İhlallerini Örtbas Etmek için Kullanabileceğinden Korkuluyor

COP27

Bir grup yaşam savunucusu ve aktivist, Mısır’ın iklim zirvesine ev sahipliği yapması konusundaki endişelerini dile getiren bir mektup yayımladı.

COP27 zirvesinin Şarm El-Şeyh’te başlamasından 100 gün önce, bir grup yaşam savunucusu ve aktivist, binlerce düşünce mahkumu hapiste kalırken Mısır’ın insan hakları konusundaki zayıf sicili nedeniyle etkinliğe başarılı bir şekilde ev sahipliği yapma yeteneği konusunda endişelerini dile getirdiler.

Kaleme alınan mektupta şöyle denildi: “Mısır hükümetinin baskıcı eylemleri nedeniyle başarılı bir konferansın mümkün olmayacağından derin endişe duyuyoruz.”

“Aslında bu noktada konferansın ülkedeki insan hakları ihlallerini örtbas etmek için kullanılması daha olası görünüyor.”

Naomi Klein, Bill McKibben ve Yeşiller Partisi Milletvekili Caroline Lucas, COP27’nin Mısır’da düzenlenmesi ile ilgili endişelerini ayrıntılandıran ve Mısırlı yetkililerin binlerce siyasi mahkumu ve düşünce mahkumunu serbest bırakmasını talep eden mektubu imzalayanlar arasında yer alıyor.

“COP27 Bu Şekilde Başarısız Olur”

Mısır, görüşmelerden ayrı bir alanda da olsa zirvede protestolara izin verme sözü verirken, Mısırlı hak aktivistleri, göstericilerin ve sivil toplumun, özellikle küresel güney ve Mısır’dan gelenler olmak üzere protesto haklarını ifade etmede tehlikeyle karşı karşıya kalacağına dair korkularını giderek daha fazla dile getirdiler.

Mektubun imzacıları, Mısır’ın düşünce mahkumlarını serbest bırakmasının, COP27’yi düzenleme taahhüdünü ciddiye aldığını göstereceğini söyledi: “COP27 başarılı olacaksa, sivil seferberliğin yarattığı görünürlük ve pozitif baskı hayati olacak ve bu, konferans çevresinde toplanma, örgütlenme ve ifade özgürlüğünün tüm haklarını içermelidir.”

Dünyanın, küresel ısınmaya karşı harekete geçmek için artan baskıyla karşı karşıya kaldığı bu günlerde, Beyaz Saray danışmanları, iklim aktivistleri ve insan hakları grupları da dahil olmak üzere diğer potansiyel COP27 katılımcıları, ülkenin sivil özgürlüklere yönelik baskılarının ortasında Mısır’ın bu müzakerelere ev sahipliği yapmasının, konferansı etkisiz kılabileceğini ifade ediyorlar.

Mısır’da En Az 65 bin Siyasi Mahkum Bulunuyor

Mısır Devlet Başkanı Abdel-Fatah al-Sisi, 2013’te askeri darbeyle iktidara geldiğinden beri, tüm potansiyel siyasi muhalefeti, yerli ve yabancı medyayı ve sivil toplumu hedef alarak insan haklarına yönelik geniş bir baskı uyguladı.

Arap İnsan Hakları Bilgi Ağı, Mısır hapishanelerinde en az 65 bin siyasi mahkum olduğunu tahmin ediyor.

Mektup, Uluslararası Af Örgütü ve Kahire İnsan Hakları Araştırmaları Enstitüsü de dahil olmak üzere 21 insan hakları kuruluşundan oluşan bir koalisyonun Mısır’ın zirveye ev sahipliği yapmaya uygunluğu konusundaki endişelerini yansıtıyor.

Mektupta, “Mısır’da binlerce kişi ifade, toplanma ve örgütlenme özgürlüğü haklarını barışçıl bir şekilde uyguladıkları için keyfi olarak gözaltına alınmaya devam ediyor. Buna Mısırlı bağımsız sivil toplum kuruluşlarının çalışanları, ekonomik, sosyal ve kültürel haklar ile azınlık hakları alanındaki insan hakları savunucuları ve aktivistlerinin yanı sıra avukatlar, gazeteciler, akademisyenler, kadın sosyal medya fenomenleri ve sanatçılar da dahildir” denildi.