;
Politika

Mısır, COP27’ye Ev Sahipliği Yapmakla İlgilendiğini Açıkladı

Mısırlı bir ülke yetkilisi Climate Home News’e verdiği röportajda, Mısır’ın 2022 için planlanan bir sonraki BM iklim müzakerelerine ev sahipliği yapmakla ilgilendiğini söyledi.

BM bölgesel rotasyon sistemi kapsamında, İngiltere Glasgow’daki COP26’dan bir yıl sonra Kasım 2022’de yapılması beklenen COP27 iklim zirvesine ev sahipliği yapma sırası bir Afrika ülkesinde.

Mısır henüz resmi bir başvuru yapmadı ve diğer Afrika ülkeleri görüşmelere ev sahipliği yapmak için kendilerini öne çıkarabilirler. Afrika Müzakereciler Grubunun, grubun resmi olarak hangi adayı desteklemesi gerektiğini belirlemek için istişarelerde bulunması bekleniyor.

COP26 konferansı sırasında, gelecekteki iklim zirvesine kimin ev sahipliği yapacağına dair kararın ülkeler tarafından alınması bekleniyor.

Mısır hükümetinin COP27’ye ev sahipliği yapma konusundaki ilgisi, bu hafta ülkeyi ziyaret eden İngiltere COO26 başkanı Alok Sharma ile gündeme gelebilir.

Mısır, geçen ay İngiltere başbakanı Boris Johnson tarafından başlatılan Uyum Eylemi Koalisyonu’nun bir üyesi ve aynı zamanda, temiz enerjiye geçişte gelişmekte olan ekonomileri desteklemek için geçen yıl İngiltere tarafından ortaklaşa oluşturulan Enerji Geçiş Konseyi’nde de yer alıyor.

BM iklim zirvesine ev sahipliği yapmak, ev sahibi ülke için, BM İklim Değişikliği’nin de desteğiyle etkinliği organize ederken lojistik, teknik ve mali araçlara sahip olduğunu göstermesi gereken önemli bir girişim. Genellikle devlet başkanları katıldığı için güvenlik de önemli bir sorun.

COP26, İngiltere’nin şimdiye kadar ev sahipliği yaptığı en büyük diplomatik etkinliklerden biri olacak. Koronavirüs salgınından önce İngiltere, Glasgow’daki zirveye 30.000’den fazla delegenin katılmasını bekliyordu.

Dünyanın birçok yerinde devam eden yüksek seviyelerdeki COVID-19 vakaları nedeniyle, COP26 zirvesinin önceki konferanslar gibi yürütülmesi olası değil. Bir BM İklim Değişikliği yetkilisi BM ve İngiltere yetkililerinin, yüz yüze müzakerelerin ve çevrimiçi etkinliklerin karışım bir formatı ile bir dizi senaryo planladıklarını söyledi.

Dünya COVID-19 enfeksiyonları riskiyle yaşamayı öğrenirken, bir sonraki görüşmelere ev sahipliği yapacak Afrika ülkesinin konferans için büyük bir fiziksel etkinlikten sanal toplantıları desteklemeye kadar bir dizi seçeneği barındırması gerekebilir.

Bir Afrikalı diplomat Climate Home’a, Mısır’ın her iki olasılıkla da başa çıkabilecek birkaç Afrika ülkesinden biri olduğunu söyledi.

Diplomatlar, “Şu ana kadar bildiğimiz kadarıyla COP’a ev sahipliği yapabilecek çok fazla Afrika ülkesi yok” ve büyük bir sanal konferans, birkaç ülkenin sahip olduğu “çok gelişmiş bir telekomünikasyon ağına ihtiyaç duyacak” dediler.