;
Ekonomi Politika

Mehmet Emin Birpınar: “İklim Değişikliğini Zenginleşme Aracı Olarak Kullanmalıyız”

“Çevre ve İklim Değişikliği” konulu bir konferans veren, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, “Önümüzde bir fırsat var, bu yeşil teknoloji. İklim değişikliğini fırsat olarak görüp zenginleşme aracı olarak kullanmak gerekiyor (…) Betonsuz yapamıyoruz, bir beton hastalığı var ve bu devam ediyor” değerlendirmesinde bulundu.

Birlik Vakfı Genel Merkezi’nde “Çevre ve İklim Değişikliği” konulu bir konferans veren Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı ve Türkiye İklim Başmüzakerecisi Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, Türkiye’nin önündeki en büyük fırsatlardan bir tanesinin yeşil teknoloji olduğunu belirterek, “İklim değişikliğini bir tehdit olarak değil de bir fırsat olarak görüp, zenginleşme aracı olarak kullanmak gerekiyor” dedi.

AA’nın haberine göre çevre konusunda Türkiye’nin ilerlemesi gerektiğini ifade eden Birpınar, özellikle İstanbul’da çevre ile ilgili ciddi çalışmaların yapıldığını söyledi. Bakan Yardımcısı Birpınar, 70-80 yıl öncesine bakıldığında İstanbul’da insanların yaşadığı alanlardaki yeşil oranının %25,4 olduğunu, 1990’lara gelindiğinde ise bu oranın %1,5’e kadar gerilediğinden bahsetti. Birpınar şehirlerde insanların yaşadıkları yerlerde yeşillendirmenin dünya standartlarının altında olduğunu ancak standardı yakalamak için çalışıldığını vurgulayarak “Biz, parkların içerisine de bir şeyler inşa ediyoruz, betonsuz yapamıyoruz, bir beton hastalığı var ve bu devam ediyor” değerlendirmesinde bulundu.

İstanbul gibi büyük şehirlerde çöplerin toplanması konusunda önemli mesafelerin kat edildiğini dile getiren Birpınar, Sıfır Atık Projesi’nin önemli olduğunu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı binasında da bunu uyguladıklarını, tüm Türkiye’ye de yaymak istediklerini vurguladı.

“Yenilenebilir Enerji Daha Çok Kullanılmalı”

Mehmet Emin Birpınar, Türkiye’nin tarihte dünyada gerçekleşen birçok devrimden, dönüşümden mahrum kaldığını, bilgi teknolojileri alanında gerçekleşen devrimlerden de sağ-sol, terör olayları gibi meseleler yüzünden uzak kaldığını ancak son yıllarda bir toparlanma olduğunu ifade etti. Türkiye’nin önünde yeni bir fırsat olduğunu belirten Birpınar, şunları söyledi: “Türkiye’nin önündeki en büyük fırsatlardan bir tanesi yeşil teknoloji. Türkiye bundan ne kadar faydalanır? İklim değişikliğini bir tehdit olarak değil de bir fırsat olarak görüp zenginleşme aracı olarak kullanmak gerekiyor. Dünyada şu anda fosil yakıtların bırakılması ve yenilenebilir enerji üretilmesi gündemde. Elektrikli araçlar gibi girişimler yeşil teknolojinin ürünleri. Bunlarla zenginleşelim diye bir uğraş var. Türkiye, bunun ne kadar içinde olacak, ne kadar gelişecek, ne kadar bu ürünleri dünyaya satıp yani iklim değişikliği meselesini tehditten fırsata çevirecek ve zenginleşecek ona bakmamız lazım.”

Yenilenebilir enerjinin Türkiye’ye yayılması ve daha çok kullanılması gerektiğini kaydeden Birpınar, yeşil teknoloji alanında çalışmaların artması gerektiğini ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na teknopark kurmak gibi bir hayalinin olduğunu sözlerine ekledi.