;
Ekonomi Politika

Mark Carney: “İklim Değişikliğinden Kendimizi Soyutlayamayız”

İngiltere Merkez Bankası eski müdürü Mark Carney, sanayileşmiş ülkelerin COVID-19 krizi karşısında daha yeşil ekonomik iyileşme planları getirmeleri çağrısında bulundu.

Haber: Victoria Gill

Çeviri: Çisil Sevinç

İngiltere Merkez Bankası eski müdürü Mark Carney, Avustralya Eski Başbakanı Malcolm Turnbull’la birlikte internet üzerinden gerçekleştirilen ve iklim değişikliğini konu alan bir tartışmaya katıldı.

Carney, sanayileşmiş ülkelerin COVID-19 krizi karşısında daha yeşil ekonomik iyileşme planları getirmeleri çağrısında bulundu.

Carney ve Turnbull, ülkelerin temiz enerji dönüşümünde daha hırslı olmaları gerektiğini dile getirdi.

Tartışma, Policy Exchange adlı düşünce kuruluşu tarafından gerçekleştirildi.

Carney, küresel salgının çok korkunç bir durum olduğunu ancak büyük bir fırsata dönüşebileceğini belirtti ve ekledi: “İklim değişikliği etkisini bütün ülkelerde gösterecek. Bu etkilerden kendimizi bireysel olarak soyutlayamayız.”

Sosyal mesafe kurallarına uyarak tartışmaya video konferans yoluyla katılan katılımcılar, hangi ülkelerin krizden ne derece temiz ve sürdürülebilir ekonomiyle çıkacağı yönündeki tahminlerini dile getirdi.

2015 – 2018 yıllarında Avustralya Başbakanı olan Turnbull, pek çok hükümetin iklim değişikliği bilimini ciddiye almadığı konusundaki eleştirilerini dile getirdi.

İklim değişikliği krizi ile küresel salgın arasındaki benzerliklere dikkat çeken Turnbull, COVID-19’un yol açtığı hastalık ve ölüm gibi fiziksel gerçekliklerin günlük siyasetin sahip olduğu rahatlığı sarstığını söyledi.

Turnbull, “Asıl soru, iklim değişikliğinin ne zaman aynı rahatlık ve inkar sürecini bozacağı” dedi.

İngiltere’de karantina uygulamalarının başlamasından önce Mart ayında İngiltere Merkez Bankası müdürlüğünden ayrılan Carney, pek çok sektörün yeniden inşa edileceği bu zamanlarda işlerin eskisi gibi devam etmemesi için bir fırsat doğduğunu söyledi.

Yeniden inşa edilen ekonomilerin sürdürülebilir bir geleceğe yönelik hazırlanması gerektiğini de ekledi.

Birleşik Krallık’ın 2035 yılına kadar petrol ve dizel yakıtlı araçların kademeli olarak kaldırılması kararına dikkat çeken Carney, getirilecek düzenlemelerin ekonomileri hızla yeşil bir kalkındırmaya sokması ve sürdürülebilir bir geleceği garanti etmesi gerektiğini belirtti.

Carney’e göre, hükümetler ellerine geçen fırsatı değerlendirerek güneş ve rüzgar enerjisine yatırım yapmalı ve yeşil enerji dönüşümünü hızlandırmalı.

Carney, 2008 finansal krizi sonrası birçok ülkenin sürdürülebilir yatırımlar yapma fırsatı olduğunu ancak bu fırsatı kaçırdıklarını söyledi ve sözlerini “Sistemsel riski göz ardı edemeyiz. Yapılacak ufak bir yatırım bile bizi büyük felaketlerden kurtarabilir” şeklinde sonlandırdı.

Haberin aslına buradan ulaşabilirsiniz.