;
Ekonomi Politika

Macron: “Paris Anlaşması’na Saygı Göstermeyen Ülkelerle Ticari Anlaşma Yok”

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, geçtiğimiz hafta Salı günü Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmasında, ülkesinin Paris Anlaşması’nı imzalayan ülkelerle ticaret anlaşmaları yapmaya başlayacağını söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda geçtiğimiz hafta Salı (25.09.2018) günü bir konuşma gerçekleştiren Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa’nın Paris Anlaşması’nı imzalayan ülkelerle ticaret anlaşmaları yapmaya başlayacağını söyledi. Genel kurula hitap eden Macron, “Paris Anlaşması’na saygı göstermeyen ülkelerle artık ticari anlaşmalar imzalamayacağız” şeklinde konuştu.

Macron, ABD’den bahsetmemesine rağmen, açıklamaların ABD’yi hedef aldığı düşünülüyor. ABD Başkanı Donald Trump, 2017 Haziran ayında yaptığı açıklamada ülkesini anlaşmadan çekeceğini duyurmuştu.

Trump’ın “Amerika’ya en yüksek düzeyde haksızlık” olarak gördüğü Paris Anlaşması’ndan ayrılmak, kampanya vaatlerinden birini oluşturuyordu.

Trump, eski Başkan Barack Obama’nın kömür yakıtlı termik santralları üzerindeki kirlilik kuralları da dahil olmak üzere agresif iklim çabalarını durdurmak için hızlı davranıyor. Geçtiğimiz Eylül ayı içerisinde İçişleri Bakanlığı Arazi Yönetimi Bürosu sondaj işi yapanlar için metan kirliliği kurallarını zayıflatan son bir kural yayımladı.

Federal hükümete rağmen şehirler ve eyaletler, Paris Anlaşması emisyon azaltma hedeflerini yakalamak için çalışıyorlar. Eylül ayında ABD’nin San Francisco şehrinde düzenlenen Küresel İklim Eylemi Zirvesi’nde yayımlanan bir raporda ABD’nin hedeflerinin %90’ına eyalet ve şehir eylemleri aracılığıyla ulaşma potansiyeli bulunduğu belirtildi.