;
Politika

Macron Anayasaya İklim Hedefi Eklenmesi İçin Referandum Önerisinde Bulunuyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Pazartesi günü anayasayı çevreye ve iklim değişikliğiyle mücadeleye atıfta bulunacak şekilde revize etme konusunda referandum düzenleme taahhüdünde bulundu.

Macron, daha yeşil bir ekonomiye geçişi hızlandırmak adına milyarlarca euro harcama taahhütlerine rağmen, küresel ısınmayla mücadele etmek için yeterince eylemde bulunmadığı için merkez partisinin sol kanat gruplarının eleştirileri altında.

Yurttaş İklim Konseyi’ne Anayasa’nın 1. Maddesine biyolojik çeşitlilik, çevre ve iklim değişikliği ile mücadeleyi eklemeye istekli olduğunu söyledi ve “Referanduma gidecek” dedi.

Parlamentonun alt ve üst meclisleri de referandumu kabul etmeli.

Fransa’nın Yeşiller Partisi, Macron’un iktidar partisini bu yazın başlarında yapılan bölgesel seçimlerde geçerek son iki yılda hız kazandı. Macron’a sadık olanlar ise, Yeşillerin 2022 başkanlık seçimlerinde siyasi soldaki destek tabanını aşındırabileceğinden endişeleniyor.

Geçen ay, Fransa’nın en yüksek idari mahkemesi, hükümete seragazı emisyonlarını azaltma taahhütlerini yerine getirmesini sağlayacak iklim politikalarını yürürlüğe koyduğunu göstermesi için üç ay süre verdi.

Macron, 2018’in sonlarında ortaya çıkan hükümet karşıtı “sarı yelek” protestolarına yanıt olarak Yurttaş İklim Konseyi’ni kurdu. Konseydeki bazı kişiler ise Konseyi sözlerin eyleme dökülmediği bir yer olmakla eleştirdi.