;
Politika

Macaristan, Kömürden Çıkışını Beş Yıl Erkene Çekiyor

Macaristan’ın AB’den sorumlu Devlet Bakanı bu hafta başlarında yaptığı açıklamada, ülkenin son kömür santralının 2030 yerine 2025’te kapatılacağını duyurdu.

2 Mart Salı günü Powering Past Coal Alliance’ın yıllık zirvesinde Attila Steiner, “Planımız 2030 itibariyle %90 karbon nötr elektrik üretimine ulaşmaktır” dedi.

Steiner, Budapeşte’nin bunu, mevcut nükleer üretim kapasitesini koruyarak ve güneş enerjisini ülkenin mevcut nükleer kapasitesinin üç katı olan 6 GW’a çıkararak başarmayı planladığını söyledi.

“Son kömüre dayalı termik santralımız olan Matra santralının linyitle ateşlenen bloklarını 2025 itibariyle aşamalı olarak kaldırmak istiyoruz” diye ekledi ve Macaristan’ın kapanmadan etkilenen kömür işçilerini yeniden eğitmek için AB fonlarından yararlanacağını açıkladı.

Duyuru yeşil aktivistler tarafından iklim ve santralın kapanmasından etkilenen ve AB’nin adil geçiş fonundan destek alacak işçiler için büyük bir zafer olarak selamlandı.

Europe Beyond Coal (EBC), “884 MW’lık Matra kömür santralının kapatılmasının teyidi, işçiler ve etkilenen topluluklar için adil bir geçiş planlamasında kritik bir adım” açıklamasında bulundu.

EBC kampanya direktörü Kathrin Gutmann, “Macar hükümetinin kömürden çıkmak için gereken zamanı yarıya indirme kararı, Avrupa’nın çökmekte olan kömür endüstrisinin durumu hakkında bilmeniz gereken her şeyi anlatıyor” dedi.

Macaristan Cumhurbaşkanı János Áder, 2019’da New York’ta düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Eylemi Zirvesi’nde ülkenin 2030’a kadar kömürden çıkma konusundaki orijinal planını açıkladı. Steiner, Macaristan’ın 2050 itibariyle iklim nötrlüğüne ulaşmak için AB çapında bir taahhüdü imzaladığını ve bloğun 2030 iklim hedeflerini güçlendirme planlarını “memnuniyetle karşıladığını” söyledi.

Yeşil kampanyacılar, tesisin sahası için 200 MW’lık bir güneş enerjisi çiftliğinin planlandığını ve temiz enerji geçişinin kömür işlerinin ve madenlerin kapatılmasının yerini yeni fırsatlarla nasıl değiştirebileceğini gösterdiğini söyledi.

Macaristan’a ek olarak, altı Avrupa ülkesinin 2025 itibariyle kömüre son vermesi bekleniyor: EBC’ye göre bu ülkeler Fransa (2022), Portekiz (2022), Slovakya (2023), Birleşik Krallık (2024), İrlanda (2025) ve İtalya (2025).