;
Politika

Lula Brezilya’nın İklim Hedefini İyileştirmeye Kararlı

lula

Brezilya’nın yeni Devlet Başkanı Lula, bir önceki başkan aşırı sağcı Jair Bolsonaro tarafından belirlenen iklim hedefini iyileştirmeye hazır.

Reuters’e konuşan iki kaynak, ülkenin Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva’nın bir önceki başkan, aşırı sağcı Jair Bolsonaro tarafından belirlenen hedefe yönelik eleştirileri ciddiye aldığını ve Brezilya’nın bu yıl daha iddialı bir iklim değişikliği hedefi duyurmayı planladığını söyledi.

2021’de, Bolsonaro’nun Amazon Yağmur Ormanları’nın yok edilmesine göz yummasına yönelik artan küresel öfkenin ortasında, Brezilya 2030’a kadar seragazı emisyonlarını daha %50 oranında azaltma sözü verdi. Bu oran bir önceki planda %43’tü.

Ancak Bolsonaro hükümeti, Brezilya’nın hedefine ulaşmasını önceki taahhüde kıyasla kolaylaştıran ve çevre grupları tarafından geniş çapta eleştirilen 2005 referans yılını kullandı ki bu daha yüksek bir seviyeydi.

Brezilya lobi grubu İklim Gözlemevi, Bolsonaro’nun hedefinin önceki hedefe kıyasla 400 milyon ton ek seragazı salımına izin vereceğini hesapladı.

Konu hakkında doğrudan bilgisi olan iki kaynağın Reuters’e verdiği demeçte, Lula’nın solcu hükümeti bu sorunları çözmek için %50’lik azaltımı sürdürmeyi ancak sorunu temelden çözmeyi planlıyor. Hareket henüz kamuoyuna açıklanmadığı için her ikisi de isimsiz olarak konuştu.

Amaç, iklim değişikliğine ilişkin 2015 Paris Anlaşması kapsamında Ulusal Katkı Beyanı olarak bilinen revize edilmiş hedefi bu yıl içinde yayınlamak. Kaynaklardan biri, değişiklikten sonra hedefin “daha iddialı” olacağını söyledi.

Kaynak, hükümetin, ülkenin azaltmaya çalışacağı seragazının tam miktarını vermek de dahil olmak üzere hedefi basitleştirmenin yollarını araştırdığını da sözlerine ekledi.

Ne Brezilya Çevre Bakanlığı ne de Bolsonaro’nun bir temsilcisi yorum taleplerine yanıt vermedi.

Lula, Brezilya’yı iklim değişikliği konusunda yeniden küresel bir lider konumuna getirme taahhüdüyle 1 Ocak’ta göreve başladı. Bolsonaro, iklim şüphecilerini kilit konumlara atamış ve Brezilya’nın seragazı emisyonlarının en büyük kaynağı olan ormansızlaşmanın artmasına neden olmuştu.