;
Politika

Los Angeles Yeni Benzin İstasyonlarını Yasaklayabilir

Araç kültürüyle ünlü Los Angeles, fosil yakıt altyapısına yatırım yapmaktan vazgeçiyor.

Los Angeles, iklim kriziyle mücadele çabalarının bir parçası olarak fosil yakıtları yerel düzeyde sınırlamayı amaçlayan bir harekete katıldı.

Bu karar Los Angeles’ı yeni benzin istasyonlarının inşasını yasaklayan en büyük şehir yapabilir.

Yetkililer, yeni fosil yakıt altyapısının gelişimini durdurmayı hedefleyen politikalar üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Los Angeles konsey üyesi Paul Koretz, “Los Angeles’taki petrolü sonlandırıyoruz. Tamamen elektriğe dayalı yeni bir altyapıya geçiyoruz. Fosil yakıtsız ulaşıma doğru ilerliyoruz. Otomobil endüstrisi etrafında büyüyen şehrimiz, petrolle çalışan araçlardan nasıl ayrılacağımızı bulmak için mükemmel bir yer” dedi.

Los Angeles’ın gelişen politikası, araçlara bağımlı bir kent için önemli bir politika işareti. Başarılı olursa, Los Angeles böyle bir önlemi hayata geçiren en büyük şehir olacak. Koretz’in ofisinde çalışan Andy Shrader, konsey üyesinin yıl sonuna kadar politikada ilerleme görmeyi umduğunu söyledi.

Shrader, “Günlük kötü alışkanlıklarımız var olmak için bağımlı olduğumuz doğal sistemleri yok ediyor. İklim değişikliğini tersine çevirmekte şehirlerin rolü büyük. Akciğer kanseriyseniz sigarayı bırakın. Gezegeniniz yanıyorsa, üzerine benzin dökmeyi bırakın!” dedi.

Los Angeles’ın önerisi, geçen yıl dünyada yeni benzin istasyonlarını yasaklayan ilk şehir olan Petaluma, California’dan ilham aldı. Bay Area belediye meclisi, Petaluma’nın 2030 yılına kadar karbon nötr olma taahhüdüne atıfta bulunarak kararı oybirliği ile aldı.

Petaluma belediye meclisi üyesi D’lynda Fischer, yerel eylemin iklim acil durumuyla mücadeledeki önemine vurgu yaparken, “Bu krizin üstesinden yerel düzeyde gelebiliriz” dedi.

Hareket o tarihten itibaren daha da büyüdü ve yakındaki ilçeler de harekete geçti. Birçok ilçe  iklim acil durumunu ele almayı hedefleyen kendi politikalarını geliştirmeye başladı.