;
Politika

Londra’da Trenin Üzerine Çıkan Extinction Rebellion Aktivistleri Darp Edildi

Extinction Rebellion aktivistleri yoğunluğun olduğu bir saatte Stratford, Canning Town ve Shadwell’deki trenlere tırmandı. Protestocular trenden indirilerek darp edildi ve sekiz protestocu tutuklandı.

Londra’da Extinction Rebellion (XR) aktivistleri dün (Perşembe) yoğun saatlerde Startford, Canning Town ve Shadwell’deki trenlere tırmanarak üstüne çıktı. Protestocular yolcular tarafından trenden aşağı indirilerek darp edildi. İki hattın geçici olarak kullanım dışı olduğu söyleniyor. İngiliz Ulaşım Polisi (BTP) sekiz protestocunun tutuklandığını açıkladı.

XR sözcülerinden Howard Rees ise “Yapılan doğru muydu? Emin değilim. Yapılan eyleme dair bir geri dönüş almayı beklemeliyiz. Şu an bir yorumda bulunmak için erken” dedi.

Extinction Rebellion daha önce, “Verilen rahatsızlığın durumun aciliyetini vurgulamak adına gerekli olduğunu” söylemişti.

Canning Town’da her gün trenle işe gidip gelen Hayden Green ise “Protestocuları gördüğünü ve diğer insanlar tarafından trenden aşağı çekilerek yerde defalarca tekmelendiğini” aktardı. Green, BBC’ye verdiği röportajında “Polis Londra’da gerçekleşen protestoyla baş etme konusunda zorlandı. Sonucunda halk da müdahale etmeye başladı ancak fazla ileriye gittiler. XR’ın eylemlerini destekliyorum ancak protestoların yapılma şekli daha derin ayrımların yaşanmasına neden oluyor” dedi.

Sosyal medyada paylaşılan bir video kesitinde, treni bekleyen bir yolcunun, trenin üzerindeki bir protestocuyu aşağı indirmek için tırmandığı görülüyor. Bacaklarından yakalanan protestocu aşağı indiriliyor ve yolcular tarafından yerde tekmeleniyor. Diğerlerinin ise protestocuya bağırdığı ve küfürler ettiği duyuluyor. İçlerinden biri “İşe gitmeliyim, çocuğumu beslemeliyim” diye bağırıyor.

Bir ikinci protestocu ise trenin üzerinde başka bir yolcu tarafından kovalanıyor. Yapılan eylemi XR’ın sosyal medya hesabında canlı yayın olarak paylaşan bir başka XR aktivisti ise saldırıya uğradığını ve kafasına tekme yediğini söyledi.

BTP, Canning Town’da yaşanan olayı incelediğini ve sayıca fazla yolcuların sorunu çözmek için bir protestocuya karşı saldırgan davranışlar sergilemelerinden ötürü endişe duyduklarını açıkladı.