;
Politika

“Limanlarımızı Su Bastığında Brexit Daha Az Önemli Görünebilir”

Jocelyn Augustino/FEMA

BBC Radyo 4 ve BBC Dünya Haberleri, 3 Ekim’den itibaren her hafta iklim değişikliğini The World Tonight programında ele almaya başladı. BBC bloğunda yayınlanan The World Tonight editörü Jo Floto imzalı habere göre iklim değişikliği, dünyada siyasi haberler ve politik olaylar kadar rağbet görmüyor. Ancak yazıda iklim değişikliğinin gelecek nesilleri bekleyen bir sorundan öte günümüzü tehdit eden, acil önlemler alınması gereken bir konu olduğunun altını çiziliyor. Floto, bu kapsamda, iklim değişikliğinin gereken ilgiyi görmesi ve ülkelerin siyasi anlamda yaptırımlara gitmesi adına haftalık bir program yapmaya karar verildiğini belirtiyor.

Haber: Gülce Demirer

BBC, 3 Ekim’den itibaren The World Tonight programında, iklim değişikliğinin akıbetini BBC Radyo 4 ve BBC Dünya Haberleri’nde ele almaya başlayacağını duyurdu. BBC, iklim değişikliğinin sadece gelecek nesiller tarafından hissedilecek bir sorun olmaktan öte, günümüzde yaşamakta olduğumuz önemli bir sorun olduğuna uzun süredir dikkat çekmeye çalışıyordu.

Artan sıcaklık değerleri ekinleri etkiliyor, yağmur ormanlarını değiştiriyor ve dünya hava sistemlerine fazla miktarda enerji yolluyor. Ayrıca artan sıcaklıklar Güney Afrika’da sıtmayı hiç olmadığı kadar yaygın bir hale getiriyor ve hastalığın hiç ulaşmamış olduğu bölgelere kadar uzanmasına sebep oluyor.

Atmosferdeki artan karbondioksit, okyanusların asit seviyesini yükseltiyor, küçük salyangozların kabuklarının soyulmasına sebep oluyor ve bütün deniz besin zincirini tehdit ediyor.

Editör Jo Floto’nun BBC blokta yayınlanan yazısına göre BBC, tüm bu sorunları ele alıp konuyla ilgili uzman muhabirlere yatırım yaptığı halde iklim değişikliği ana akım medyada hak ettiği ilgiyi ne yazık ki görmüyor. Bunun sebebinin de günlük haber programlarının çalışma şekli olduğunu belirtiyor Floto. Günlük sıradan olayları takip etmekte çok başarılı olduklarını fakat küresel çapta meydana gelen en önemli olayların bazılarının her zaman ‘günlük’ haberler kadar ilgi görmediğini söylüyor.

Floto’ya göre iklim değişikliği gibi sorunlar, politikacıların tweetleri, patlamalar veya cumhurbaşkanlığı seçimleri gibi yaşanan sıcak haberlerle aynı kefeye konmuyor çünkü iklim değişikliği kademeli ilerleyen bir sorun. Floto, iklim değişikliği sorununu günlük haberlerin içinde kaybolmamasını sağlamak adına haftalık bir program yapmaya karar verdiklerini belirtiyor.

Günlük haberleri yine ele alacaklarını belirten Jo Floto, iklim değişikliğinin Avrupa limanlarını su altında bırakması durumunda Brexit’in biraz daha az önemli görüneceğinin de altını çiziyor.