;
Politika

Küresel Yatırımcılardan Bolsonaro’ya “Ormansızlaştırmayı Durdur” Çağrısı

Dünyanın dört bir yanından 29 küresel yatırım şirketi, Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’ya ormansızlaştırmaya yol açan politikalarını durdurma çağrısında bulundu.

3,7 trilyon dolarlık varlığı yöneten 29 küresel yatırım şirketinden oluşan bir grup, dünyanın dört bir yanındaki Brezilyalı diplomatlarla Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’yu Amazon yağmur ormanlarındaki ormansızlaştırmayı durdurmaya çağırdı.

Norveç merkezli sigorta ve emeklilik fonu firması Storebrand Asset Management tarafından yürütülen grup, yedi ülkedeki Brezilya büyükelçiliklerine mektup göndererek Brezilya’nın çevre koruma önlemlerini kaldırmasına dair endişelerini dile getirdiler ve buluşma talep ettiler.

Mektupta “Çevre ve insan hakları politikalarının ve icra dairelerinin kaldırılmasıyla birlikte son yıllarda artan ormansızlaştırma, Brezilya’ya yatırım yapma ve finansal hizmetler sağlama koşulları hakkında yaygın bir belirsizlik oluşturuyor” ifadesi yer aldı.

Çevre savunucuları, göreve başladığından beri korumaları zayıflatarak ormansızlaştırma ve orman yangınlarında artışa neden olduğu için Bolsonaro’yu suçluyor.

Bolsonaro ise Amazon’da daha fazla madencilik ve tarım yapma çağrısında bulunurken Brezilya’nın bir koruma modeli olduğunu iddia ediyor.

Brezilya Orman Bakanlığı ise konuya dair herhangi bir yorumda bulunmadı.

Storebrand Asset Management CEO’su Jan Erik Saugestad bir röportajda, daha önceki girişimlerin Brezilyalı şirketlere baskı oluşturmaya odaklandığını, şimdiki çalışmaların ise hükümete odaklandığını belirtti.

Çağrıyı katılan 25 Avrupa firması arasında Norveç’in Nordea Varlık Yönetimi ve 3.5 milyar dolarlık emeklilik fonuna sahip İngiltere Kilisesi yer alıyor. İngiltere’nin Yasal ve Genel Yatırım Yönetimi (LGIM), yönetimde 1.2 trilyon pound ile en büyük yatırımcılar arasında yer alıyor.

ABD merkezki Domini Impact Investment ve Pax World Funds da mektubu imzalayanlar arasında yer alırken Brezilya’dan imzalayan tek şirket ise Sao Paulo merkezli Fram Capital.

Avrupa Amazonlar’daki ormansızlaştırmaya dair en büyük eleştiri merkezi olsa da Japonya’nın Sumitomo Mitsui Güvenli Varlık Yönetimi de mektubu imzaladı. Firmanın Kıdemli Sürdürülebilirlik Yetkilisi Seiji Kawazoe daha fazla Japon firmasının gelecekte ormansızlaştırmaya yönelik harekete geçmesini umduğunu söyledi.

Mektup, Brezilya hükümetinin harekete geçmediği takdirde yaşanacak sonuçlardan bahsetmiyor ancak yedi Avrupa finans firması geçtiğimiz hafta Reuters’e, çevresel yıkım devam ederse Brezilya bağlantılı şirketlere yatırım yapmaktan çekilebileceklerini belirtmişti.