;
Politika

Küresel Sıcaklıklar Rekor Seviyeye Ulaşırken: BM İklim Zirvesi’nden Beklentiler Yüksek

BM

Dünya, tarihin en sıcak yılı rekorunu kırma yolunda ilerlerken, dünya liderleri, iş dünyası liderleri, ünlüler ve aktivistler İklim Haftası ve BM İklim Eylemi Zirvesi için New York şehir merkezinde bir araya geliyor.

İklim toplantısı, sekiz sel felaketi de dahil olmak üzere rekor sayıda milyar dolarlık felaketin yaşandığı bir yılda, devlet başkanları ve üst düzey hükümet yetkililerini özel sektör liderleriyle bir araya getirerek iklim değişikliğine odaklanmak üzere Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na denk geliyor.

Ana etkinlik Çarşamba günü. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, dünyanın Paris Anlaşması hedeflerine ulaşması ve hükümetleri iklim değişikliğiyle mücadele için ciddi yeni eylemler benimsemeye teşvik etmeyi amaçlayan yüksek profilli bir etkinlik düzenliyor.

Guterres’in iklim özel danışmanı Selwin Hart, “İklim hedeflerimize ulaşabileceğimize dair süregelen ciddi bir şüphe var. Bu yüzden bu zirvenin insanlara ilham verecek bir an olarak kullanılabileceğini gerçekten umuyoruz” dedi.

100’den fazla ülke lideri/yetkilisi Guterres’e zirvede konuşmak istediklerini söyledi ancak genel sekreterin ekibi son birkaç gündür başvuruları ayıklıyor ve önceki iklim hedeflerine nazaran yeni ve güçlü eylemler planlayan ülkelere öncelik veriyor.

Hart, böyle bir seçimin amacının herhangi bir lideri veya ülkeyi utandırmak olmadığını, aksine yeni ve güçlendirilmiş planların teşvik edilmesinin hedeflendiğini söyledi.

Toplantı, Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki COP28 iklim zirvesinden yaklaşık 2 ay önce gerçekleşecek.

Bundan önceki G20, G7 ve BRIC ülkelerinin (Brezilya, Çin, Güney Afrika, Hindistan ve Rusya) toplantısı, liderlerin fosil yakıtların aşamalı olarak durdurulması konusunda anlaşmaya varmasında yetersiz kalmıştı.

Yaklaşık 40 üyeli Küçük Ada Devletleri İttifakı, gelişmiş ülkelerin liderlerine fosil yakıt kullanımını sona erdirmek ve rüzgar, jeotermal ve güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerjinin küresel çapta artırılmasını desteklemek için daha güçlü adımlar atmaya çağrıda bulunmak amacıyla İklim Haftasını bir platform olarak kullanacak.

Küçük Adalar İttifakı’nın açıklamasında, “Bizi asıl rahatsız eden şey fosil yakıtlardan kaynaklanan emisyonlar konusunda hedef eksikliği” denildi ve şöyle devam edildi: “Uluslararası topluma, Gelişmekte Olan Küçük Ada Devletlerine kesin desteğin sinyalini vermek için UNGA (BM Genel Kurulu) ve New York İklim Haftası platformlarını kullanmaları için yalvarıyoruz”.

İklim Haftası, parlak etkinlikler ve üst düzey konuşmalar arasında hükümetin eylemsizliği ve endüstrinin yeşil aklaması olarak gördükleri eylemleri dile getirmeye istekli iklim protestocuları için bir odak noktası haline geldi.

Pazar günü 75 bin kadar aktivist fosil yakıtlara son verilmesi çağrısıyla Manhattan şehir merkezinde yürüyüş yaparken, yüzlerce protestocu da fosil yakıt finansmanının sona ermesini talep etmek için Pazartesi günü Wall Street yakınlarında yıkıcı eylemler planladı.

Fosil yakıt üretimini aşamalı olarak durdurmaya odaklanan bir STK olan Oil Change International’ın küresel diplomasi yöneticisi Romain Loualalen, “Yeterince yalan söz, yeşil aklama ve yarım yamalak önlemlerle karşılaştık. Ülkeler, petrol ve gaz alanındaki genişlemeyi derhal sona erdirmeye yönelik net planlarla ve tüm fosil yakıtlardan hızlı ve adil bir şekilde çıkmaya yönelik politikalarla Zirve’ye gelmeli” dedi.