;
Bilim

Küresel Ortalama Sıcaklıklarındaki Artışın 5 Yıl İçinde 1.5 Dereceye Ulaşması Bekleniyor

Birleşik Krallık Meteoroloji Ofisi (Met Office) bilim insanlarının yeni tahminlerine göre küresel ortalama sıcaklıklardaki artışın, Sanayi Devrimi öncesindeki ortalamaya nazaran önümüzdeki beş yılda (2018-2022) 1,5 dereceye ulaşması bekleniyor. Bu, Paris Anlaşması’nda belirlenen uzun vadeli sıcaklık artış limit hedeflerinin bir süreliğine de olsa aşılmasının kaçınılmaz olduğu anlamına gelebilir.

Birleşik Krallık Meteoroloji Ofisi’nde (Met Office) görevli bilim insanlarının yeni tahminlerine göre, küresel ortalama sıcaklıklardaki artış, Sanayi Devrimi öncesindeki ortalamaya nazaran, önümüzdeki beş yılda (2018-2022) 1,5 dereceye ulaşabilir. Aynı zamanda, bu yıl gerçekleşmesi beklenmemekle birlikte, söz konusu dönemin en az bir yılında, sıcaklık artışının Sanayi Devrimi öncesi seviyelere göre (1850-1900) 1,5 derecenin de üzerine çıkma ihtimali %10 civarında. Bu öngörüler içerisinde ilk kez bu kadar yüksek değerler vurgulanıyor.

Meteoroloji Ofisi Baş Bilim İnsanı Prof. Stephen Belcher, konuyla ilgili şunları söylüyor: “Son üç yılda Sanayi Devrimi öncesi seviyelerin yaklaşık 1 derece üzerinde küresel ortalama sıcaklığı deneyimlemiş olduğumuz göz önüne alındığında, devam eden ısınmanın kaynağı olan sera gazlarıyla birlikte doğal değişkenlik birleşmiş olabilir. Bu nedenle önümüzdeki beş yıl içinde geçici olarak 1,5 dereceyi aşmış bulunacağız”.

Göstergeler: Siyah, gözlemlenen sıcaklık; Mavi, on yıllık tahminlerden olası aralık; Kırmızı, geçmişe yönelik tahminler; Yeşil, 20. yüzyılın iklim simülasyonu

Paris Anlaşması, küresel ısınmadaki artışı 2 derecenin çok altında sınırlamamızı ve mümkün olduğunca 1,5 derece artış seviyesini geçmemeyi hedeflememizi gerektiriyor. Meteoroloji Ofisi Hadley Centre’dan Dr. Doug Smith ise 1,5 derece seviyesini geçici olarak aşmanın kaçınılmaz olduğunu fakat Paris hedefleri bağlamında küçük ama gerçek bir şans görmeye başladığımızı belirtiyor ve ekliyor: “Paris Anlaşması’nın daha uzun vadeli bir ortalamanın üzerinden bu seviyeye ulaşan küresel iklimle ilgili olduğunu unutmamalıyız”.

Meteoroloji Ofisi’ndeki Uzun Erimli Tahmin biriminin Başkanı Prof. Adam Scaife ise “Bu tahminler 1,5 derecelik olayların ufukta belirdiğini gösteriyor ancak küresel ısı sekansı, Paris 1,5 derece eşiğini aşan farklılıklar gösterecektir. Bu ısınma seviyesinin üzerindeki erken, geçici sapmalar, Pasifik’teki büyük El Nino olayıyla çakışabilir.” Prof. Scaife, daha fazla ısınmaya neden olan sera gazı emisyonlarının, gelecek yıllarda 1,5 derece veya daha fazla sıcaklık artışı yaşanma şansını artırabileceğini de sözlerine ekliyor.

Meteoroloji Ofisi’nin 10 yıllık tahmini her yıl güncelleniyor. Tahmin, yavaşlamanın sona ermesi, onu izleyen hızlı ısınma ve son birkaç yıl içinde kaydedilen küresel sıcaklık verileri ile ilgili olarak her geçen sene yapılan açıklamayı takip ediyor.

Bu yılın ilerleyen dönemlerinde Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), 1,5 derecelik sıcaklık seviyesinin aşılmasının riskleri ve bunun önlenmesi için neler yapılabileceği konusunda özel bir rapor yayımlayacak.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi

1 yorum

Yorum yazmak için tıklayınız.