Küçük ada devletleri, bu yılki COP29 iklim zirvesi öncesinde, ülkelerinin yok olmasını önlemeye yönelik 10 yıllık strateji kapsamında, borç hafifletme ve daha fazla iklim yatırımı için güçlerini birleştirmeyi planlıyor.
39 eyalet ve 18 ortak üyeden oluşan bir grup olan Gelişmekte Olan Küçük Ada Devletleri (SIDS), Birleşmiş Milletler tarafından artan deniz seviyelerine ve dünya ısınırken daha şiddetli aşırı hava koşullarına karşı özellikle savunmasız olarak kabul ediliyor. Ancak bu devletlerin birçoğu, ağır bir borç yükü altında eziliyor. Bahsi geçen borç yükü aynı zamanda iklim krizine yanıt verme yeteneğini de engelliyor.
Reuters’in haberine göre, daha zengin ülkelerle iklim finansmanı konusunda yıllardır yaşanan gerilimin ardından ada ülkeleri, bu hafta Antigua ve Barbuda’da her 10 yılda bir düzenlenen dördüncü toplantıda daha dirençli hale gelmek için ortak adımlar atmaya hazırlanıyor.
Bugüne kadar sunulan parça parça desteğe yanıt olarak ada ülkelerinin yeni planı, alacaklılarla borç hafifletme müzakerelerinden yeni yatırımlar çekmeye ve hukuki destek vermeye kadar her şeyi kapsayacak ortak bir sürecin oluşturulmasını öngörüyor.
Küresel SIDS Borç Sürdürülebilirlik Destek Hizmeti olarak adlandırılan bu hizmet, bağımsız, politika odaklı Uluslararası Çevre ve Kalkınma Enstitüsü (IIED) ile Samoa, Antigua & Barbuda, Trinidad & Tobago, Tonga ve Tuvalu dahil SIDS üyelerinin temsilcileri tarafından ortaklaşa tasarlandı.
Stratejik danışma grubundaki diğer aktörler arasında Dünya Bankası, sigorta danışmanı Willis Towers Watson ve Britanya İmparatorluğu’ndan doğmuş 56 ülkeden oluşan gönüllü bir dernek olan Commonwealth Sekreterliği yer alıyor.
Grantham Enstitüsü’nün yakın tarihli bir raporu, gelişmekte olan tüm ülkeleri iklim değişikliğinin etkilerine uyarlamanın yıllık maliyetini yılda 2,4 trilyon dolara kadar çıkarırken, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından yeni yayımlanacak bir rapor ise SIDS’in toplu maliyetinin yılda 10 milyar dolardan az olacağını belirtiyor.
UNDP, ihtiyaç duyulan nispeten az miktarda para göz önüne alındığında, SIDS’in dünyadaki finans kurumlarının iklim hassasiyetini “hızlı ve geniş ölçekte” ele almaları için “bir test olacağını” söyledi.
Borç Sıkıntısına Yeni Çözümler
SIDS’in yeni dört adımlı planı, hükümetlerin daha iyi altyapıya ve diğer iklim direnci biçimlerine yatırım yapmasına olanak tanıyan koşullu borç maddeleri gibi borç hafifletme önlemlerinin “stratejik katmanlanmasını” içeriyor.
Gelecekteki hasarlara karşı korunmak için, ülkeler sigorta ve diğer araçlara erişim konusunda yardım alacak ve aynı zamanda çevreyi korumaya yönelik tahviller gibi sermaye piyasaları aracılığıyla daha çeşitli finansman biçimleri arayacak.
Birçok küçük adada tüm borç sürecinin yürütülmesi yalnızca bir veya iki kişiye bağımlı. Bu nedenle Destek Hizmeti aynı zamanda yasal ve ticari müzakere yardımı da sağlayarak, bu sınırlamaların aşılmasına yardımcı olacak.
Maldivler Çevre ve Enerji Bakanı Thoriq İbrahim Reuters’e verdiği demeçte, “Küçük bir ülke olmamız nedeniyle gerçekten ihtiyaç duyduğumuz ölçekte yatırımları çekmemiz kolay değil” dedi.
IIED analizi, SIDS’in %40’ından fazlasının borç sıkıntısı içinde veya buna yaklaştığını, gelirin çoğunun borç ödemelerine gittiğini ve %70’inin sürdürülebilir olarak görülen seviyeyi aşan borçlara sahip olduğunu gösteriyor.
Bu durum, bir felaket meydana geldiğinde ada ülkelerini özellikle savunmasız bırakabiliyor Örneğin, Maria Kasırgası Karayip adası Dominika’yı vurduğunda, iki yıldan fazla ekonomik üretime eşdeğer hasara neden olmuştu.
Bu, bir ülkenin sadece kredilerini ödeyememesi değil, aynı zamanda yeniden inşa için daha fazla borç alması gerektiği anlamına da gelebilir ki genellikle piyasa faiz oranları veya paranın bir kısmının daha zengin ülkelere geri akmasına neden olacak koşullar nedeniyle kırılması zor bir döngüye hapsedebilir.
Commonwealth Genel Sekreteri Patricia Scotland, “Borçlanma artık ucuz değil” dedi ve küresel yüksek faiz oranlarına ve yüksek borç yükleriyle bağlantılı risklere, “sık iklim şoklarına” ve COVID-19 salgınından ekonomik toparlanmaya atıfta bulundu.