;
Bilim Politika

Koronavirüsten İklim Krizine Kötü Haber

Covid-19 vakalarını azaltma mücadelesi küresel çapta devam ederken, iklim değişikliği mücadelesinde geride kalınıyor. Uzmanlar, duran gündelik hayatın ekonomiye olan etkilerini değerlendirirken yeşil yatırımların tehlikede olduğunu belirtti. 

Haber: Louise Boyle  

Çeviri: Çisil Sevinç

Alışılmamış koronavirüs salgını günlük hayatı değiştirdi: okullar, ofisler ve ibadet yerleri kapatıldı, bar ve restoranlar kepenkleri indirdi ve dünya liderleri küresel salgın sonucu panik alışverişi yapan vatandaşları sakinleştirmeye çalışıyor.

Covid-19 vakalarını azaltma mücadelesi dünya çapında devam ederken, iklim değişikliği mücadelesinde geride kalınıyor. Covid-19 sebebiyle azalan uçuşlar ve endüstrinin yavaşlamasıyla 2020 yılındaki küresel emisyonlarda bir düşüş yaşanabilir.

Ancak küresel ekonomi iyileşmeye başladıkça düşük petrol fiyatları ile birlikte fosil yakıt tüketimi muhtemelen artacak ve bu da yenilenebilirlere yapılan yatırımları ve elektrikli araç endüstrisini kötü etkileyecek.

New York Üniversitesi’nde iklim ekonomisti Gernot Wagner, küresel emisyonlarda yaşanacak herhangi bir düşüşün kısa ömürlü olacağını ve ABD’de Trump hükümetinin petrol endüstrisini Yeşil Yeni Düzen tarzı yatırımlardan kurtarmak için hemen harekete geçeceğini söyledi. Wagner, “2008 finansal krizinde emisyonlarda gözle görülür bir düşüş yaşandı. Ancak sonrasında anormal şekilde yükseldiler ve o günden beri bir yükselme eğilimi içerisindeler” şeklinde konuştu.

İklim Haber'i Telegram'da Takip Edin!İklim Haber'i Linkedin'de Takip Edin!

Dört eski IMF baş ekonomistinin geçtiğimiz pazar günü yaptığı açıklamaya göre, Covid-19 çoktan küresel durgunluğa yol açtı. Birçok sektör ekonomik belirsizlik ile karşı karşıyayken, hükümet ve işletmeler koronavirüs ile kuşatılmış durumda ve bunun emisyon azaltma hedeflerini aksatacağı yönünde endişeler bulunuyor.

Avrupa genelinde ve bazı ABD eyaletlerinde artan koronavirüs vaka sayısı sonucu yasama faaliyetleri durma noktasına geldi. Bu ay başlangıcında Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen, AB’yi 2050 yılına kadar karbon nötr yapacak Yeşil Düzen taahhüdünü güçlendirmişti.

Avrupa’nın en büyük havayolu derneği Avrupa için Havayolları (Airlines for Europe), emisyon azaltım hedefiyle getirilen yeni uçuş vergilerinin AB genelinde veya ulusal seviyede ertelenmesini veya muafiyetini talep ediyor.

İçinde bulunduğumuz durumun olumlu bir yanı varsa, o da insanların sağlık personellerinin düzenli el yıkama, evde kalma, zorunlu olmayan seyahatlerin ertelenmesi tavsiyelerini dinlemesi. Değişim adına duyulan bu isteklilik, iklim değişikliği için atılması gereken adımlara da yansıyabilir.

Food & Water Watch’da iklim ve enerji program direktörü Mitch Jones, “Küresel bir salgından kaynaklanan seragazı düşüşleri hakkında olumlu bir şey söylemek zor. Şuan insanlar kamu sağlığına odaklanmış durumda. Emisyon azaltımlarını uzun süreli ve kalıcı yapacak şekilde küresel ekonomiyi yeniden düzenlemek adına düşünme zamanımız olduğunu düşünüyorum. Küresel bir sağlık kriziyle yüzleştiğimiz için değil, küresel bir iklim krizi ile yüzleştiğimiz için” dedi.

Çoğu kişi evden çalışıyor ve bu işe arabayla gitme oranını ya da toplantılar için yapılan uçuş seyahatlerini azaltıyor. İsveç’te bulunan Lund Üniversitesi’ne bağlı Sürdürülebilir Çalışmalar Merkezi kıdemli öğretim üyesi Kimberly Nicholas, iklim krizi hakkında bir kitap yazıyor.

Nicholas, “Zorunlu hizmetleri sağlamayan kişiler evden çalışıyor ve bunun gerçekten işe yaradığını fark ediyorlar. Bence ileride dijital çalışma, işbirliği ve eğitim konusuna verilen destekler artacak. Uzun mesafeli seyahatleri azaltmak çok büyük değişiklikler sağlıyor. Kaçınılan her uçuş iklim için büyük bir kazanç. İnsanların verimli şekilde evlerine yakın yerlerde çalışmaları büyük bir etki yaratacak” şeklinde konuştu.

Dr Wagner, iklim değişikliği konusundaki davranışlarımızın gerekli olduğunu söylese de, koronavirüs salgını süresinde odak noktası olmaması gerektiğini belirtiyor.

Wagner: “Covid-19’dan iklim adına çıkarılacak dersler var mı? Elbette var ancak şuan bunlar hakkında endişe etmeyelim. COV-19 şuan çok daha önemli. Ben bir çevreciyim çünkü insanları önemsiyorum ve insanlar ölüyor”.

Sağlık personelleri koronavirüsten kaynaklanan yeni enfeksiyonları ve ölümleri sınırlandırmak umuduyla sosyal mesafeyi savunuyor ve uluslararası seyahatler giderek azalıyor.

Birleşmiş Milletler, Kasım ayında Glasgow’da gerçekleşecek 2020 BM İklim Değişikliği Konferansı (COP26) öncesi hükümetlerin hazırlayacakları anlaşma taslakları için son derece önemli olan toplantıları iptal etti. BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi yönetici sekreteri Patricia Espinosa,  Nisan ayının sonuna kadar hiçbir fiziki toplantının yapılmayacağını ay başında açıklamıştı.

İklim değişikliği aktivistleri ve özellikle gençlerin yürüttüğü hareketler geçtiğimiz sene iklim krizinin küresel boyutta dikkat çekmesini sağlamıştı.  Şuanda bu kişilerin çoğu, doktorların uyarılarını dikkate alarak kalabalık toplanmalarını durdurdu ve mücadelelerini internete taşıdı. Fridays For Future okul grevleri güncel olarak dijital grevlere dönüştürüldü ve gençler sosyal medyada protesto amacıyla paylaştıkları fotoğrafların altına #ClimateStrikeOnline etiketini ekliyorlar.

Greta Thunberg ise Twitter’daki 4 milyon takipçisine sağlık uzmanlarının tavsiyelerini dinlemelerini ve büyük çaplı toplanmalardan kaçınmaları tavsiyesini verdi.