;
Bilim

Kolombiya Bu Yıl Eylül Ayının Sonuna Kadar 870 Bin Dönüm Orman Kaybetti  

kolombiya

Dünyanın en büyük yağmur ormanı olan Amazon’un korunması, emdiği büyük miktardaki seragazı nedeniyle yıkıcı iklim değişikliğini durdurmak için hayati önem taşıyor.

Yerel bir savunuculuk grubu, Kolombiya’nın yılın ilk dokuz ayında 870 bin dönüm Amazon Ormanı’nı kaybettiğini duyurdu.

Koruma ve Sürdürülebilir Kalkınma Vakfı bir raporda, ormansızlaşmanın ülkenin beş ilindeki (Meta, Caqueta, Putumayo, Guaviare ve Antioquia) 11 bölgesinde yoğunlaştığını söyledi.

Eylül ayında Kolombiya Çevre Bakanlığı, Amazon bölgesindeki ormansızlaşmanın yılın ilk yarısında 52.460 hektara yükseldiğini ve 2022’de geçen yıla kıyasla %11’lik bir artışla tamamlanacağını bildirdi.

2021’de bir önceki yıla göre %1,5 artışla 174.103 hektarlık alan kaybedildi.

Dünyanın en büyük yağmur ormanı olan Amazon’un korunması, emdiği büyük miktardaki seragazı nedeniyle yıkıcı iklim değişikliğini durdurmak için hayati önem taşıyor.

Raporda, Ocak’tan Eylül’e kadar Kolombiya’nın orman yangınlarıyla ilgili olarak günde 359 yangına eşdeğer ve 2021’in aynı dönemine göre de %30 artışla 107.823 uyarı kaydettiği belirtildi.

Bu durumun And Dağları ülkesine daha yağışlı ve sert hava getiren La Nina hava fenomenine rağmen yaşandığı vurgulandı. La Nina, ekvatoral Pasifik Okyanusu’ndaki deniz yüzeyi sıcaklıkları normal seviyelerin altına düştüğünde meydana geliyor ve genellikle Kolombiya’da yağışların artmasına neden oluyor.

Çevre Bakanlığı yorum taleplerine yanıt vermedi. Ağustos ayında Cumhurbaşkanı Gustavo Petro’nun ülkenin kontrolünü ele geçirmesinin ardından göreve başlayan Çevre Bakanı Susana Muhamad, bu yılın başlarında Reuters’e verdiği demeçte, ormansızlaşmayla mücadelenin yeni hükümet için bir öncelik olacağını belirtmişti.