;
COP27 Ekonomi

Kerry: “Kayıp ve Zarar Fonunun Kurulmasını Desteklemiyoruz”

kayıp ve zarar

ABD Özel İklim Elçisi John Kerry, ABD’nin kayıp ve zarar fonunun kurulmasını desteklemeyeceğini, onun yerine halihazırdaki fonların kullanılmasının doğru olduğunu belirtti.

ABD Özel İklim Elçisi John Kerry, birkaç ülkenin Mısır’daki COP27 zirvesinin resmi metninde ısınmayı 1,5 derece ile sınırlamaya yönelik küresel bir hedeften bahsetmeye direndiğini söyledi.

Kerry, geçtiğimiz Cumartesi günü bazı hükümetlerin 1.5 derece hedefinden bahsedilmesine karşı çıkıp çıkılmadığı sorusunu, “Kesinlikle haklısınız. Çok az ülke var, ancak birkaçı, bu kelimeden bahsetmeme konusunu gündeme getirdi” şeklinde cevapladı.

“Ama gerçek şu ki, Glasgow’da (COP26) benimsenen dil burada. Mısır, Glasgow’da elde edilenleri kaybetmeye niyetli değil” dedi.

Dünya hükümetleri 2015’te Fransa’daki iklim müzakerelerinde küresel ısınma artışını sanayi öncesi döneme göre 1.5 derecede sınırlandırma kararı almıştı.

Seragazı emisyonları artmaya devam ediyor. Bilim insanları ise derin ve güçlü kesintiler olmadan hedefin kaçırılacağına dair önemli uyarılar yapıyor. 1.5 derece hedefini kaçırmak, dünyanın iklim krizinin daha önce görmediği etkileri ile karşılaşması demek.

Dünya halihazırda sanayi öncesi döneme göre 1.2 derece ısınmış durumda ve bunun ağır sosyal ve ekonomik etkileri şimdiden hissediliyor.

Birçok gelişmekte olan ülke kayıp ve zarar fonunun kurulmasını talep ediyor. Böylece aşırı hava olaylarının yıkıma uğrattığı bölgelerin yeniden inşası hedefleniyor.

Kerry ABD’nin böyle bir fonun kurulmasını desteklemeyeceğini, onun yerine halihazırdaki fonların kullanılmasının doğru olduğunu belirtti:

“ABD ve diğer birçok ülkenin tazminat veya yükümlülüğe bağlı bir tür yasal yapı oluşturmayacağı iyi bilinen bir gerçek. Bu gerçekleşmeyecek.”