;
Politika

Kaz Dağları’nda ‘Su ve Vicdan Nöbeti’ Büyüyor

Kaz Dağları’nda Kanadalı maden şirketi Alamos Gold’un yerli taşeronu Doğu Biga Madencilik tarafından yapılmak istenen altın ve gümüş madenciliğine karşı tepkiler hızla büyüyor. Bugün (5 Ağustos) saat 11.00’da ise “Büyük Su ve Vicdan Nöbeti ” eylemi gerçekleştirildi.

HABER: Gülce DEMİRER

Kaz Dağları Milli Parkı’na 40 km uzaklıktaki Çanakkale’nin Kirazlı köyünde Kanadalı altın şirketi Alamos Gold’un yerli taşeronu Doğu Biga Madencilik tarafından yapılan ağaç katliamına tepkiler sürüyor. Türkiye’nin birçok yerinden baro başkan ve yönetim kurulu üyelerinin, milletvekillerinin, belediye başkanlarının, sanatçıların, sivil toplum kuruluşlarının, öğrencilerin, yerli halkın ve akademisyenlerin katılımının her geçen gün arttığı “Su ve Vicdan Nöbeti” bir haftayı geride bıraktı. Bugün (5 Ağustos) saat 11’de 10 bin kişinin katılımı ile başlayan “Büyük Su ve Vicdan Nöbeti” eyleminin ardından Kirazlı Köyü’ndeki maden sahasına doğru yürüyüşe geçildi.

Büyük buluşmaya katılan binlerce kişi tel örgülerle korunan şantiyeye girdi.

13 Bin Değil 195 Bin Ağaç Katledildi

 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 13 bin 400 ağaç kesildiğini söylüyor. Tema Vakfı’nın bölgeden aldığı uydu görüntülerine göre ise 195 bin ağacın kesildiği belirtiliyordu. Bu sayı ÇED raporunda bahsedilen sayıdan 4 kat fazla. Ağaç kıyımının hala daha devam ettiği ve daha bu sabah ağaç motorlarıyla ağaçların devrildiği aktarıldı.

Doğu Biga Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. ise Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni Projesi için “Kaz Dağları’na, Atıkhisar Barajı’na ve Çanakkale il merkezine uzak. Projenin Atikhisar Barajı’na kesinlikle olumsuz bir etkisi olmayacaktır” dediği söyleniyor.

Çanakkale ve Doğu Biga Yarımadasında halihazırda 40’a yakın maden ruhsatı olduğu söyleniyor. Çanakkale Belediyesi Başkan Yardımcısı ve Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliği Encümen Üyesi İrfan Mutluay’ın Birgün’e yaptığı açıklamada, Alamos Gold ve Doğu Biga’nın 2013’te kapasite artırımı için başvuruda bulunduğu ve ÇED olumlu kararı verildiği aktarılıyor. Mutluay ”Biz bu karara itiraz ettik, dava açtık. Dava hâlâ Danıştay’da ama şirket kararı bile beklemeden ağaç kesimine başladı. Bu süreçte Çanakkale Valiliği İl Özel İdaresi, şirkete işletme izni verdi. Tahribat daha da büyüdü” dedi.