;
Ekonomi

Kasırgalar Salgından Etkilenen Sigortacıların Zararını Artıracak

EFE/Giorgio Viera Credit: EFE News Agency/Alamy Live News

Halihazırda küresel salgından etkilenen sigorta şirketleri, kasırga sezonunun bugün (1 Haziran) itibarı ile başlamasıyla birlikte, çok daha büyük kayıplara uğrayacak. Kasırgaların iklim değişikliği sebebiyle daha şiddetli geçeceği tahmin ediliyor.  

Haber: Carolyn Cohn

Çeviri: Çisil Sevinç

Atlantik kasırga sezonunun resmi olarak Pazartesi günü (1 Haziran) itibarı ile başlamasıyla birlikte, halihazırda koronavirüs salgınından dolayı büyük kayıplar yaşayan sigortacılar daha fazla zarara uğrayabilir.

Son yıllarda kasırgaların yol açtığı ağır hasarlar ve küresel salgından dolayı artan talepler, 1 Haziran’da yenilenecek mülkiyet kurlarında %50’ye varan artışlara sebep olacak ve gelirleri artıracak.

Meteorologlar, resmi olarak 30 Kasım’da sonlanacak 2020 Atlantik kasırga sezonunun ortalamanın üzerinde seyredeceğini öngörüyor.

Zürih Sigorta Grubu Küresel Mülkiyet Başkanı Susan Fallon, “Geçtiğimiz yıllarda kasırga kayıplarının daha sık yaşandığını ve şiddetlendiğini deneyimledik. Bu oranlarda artış yaşanacağı yönünde bir beklenti var” dedi.

Londra’daki Lloyds’s Bankası, 2020 yılındaki küresel salgın sebepli sigorta kayıplarının bu aya ait payının 100 milyar doları aşacağını tahmin ediyor. Bu kayıplar, kasırga sezonu başlamadan önce hesaplanmıştı.

Sigorta piyasası uzmanı, küresel salgın kayıplarının 2005 yılında Katrina kasırgasının New Orleans’ı vurduğu ve 2017 yılında Harvey, Irma ve Maria kasırgalarının Florida, Puerto Rico ve Teksas’ı vurduğu zamanlardaki kayıplarla eşdeğer olduğunu söyledi.

2005 ve 2017 yıllarında yaşanan kasırgalar istisna olsa da, bu seneki maliyetler de yüklü olabilir.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA), 13-19 tane isim verilmiş fırtınadan 6-10 tanesinin kasırgaya dönüşebileceğini öngörüyor.

Ortalama bir kasırga sezonunda, 12 tane isimlendirilmiş fırtına ve üçü büyük olmak üzere altı tane fırtına kaydediliyor.

Çoğu kasırga karaya vurmadığından, ne kadar zarara yol açacaklarını tahmin etmek oldukça zor.

Sigorta şirketi Swiss Re’ye göre, doğal afetlerden kaynaklanan küresel boyutlardaki sigorta kayıplarının ortalaması son 10 yıldır 75 milyar dolar.

Endüstride yer alan bazı kaynaklar, iklim değişikliğinin kasırga kaynaklı taşkınları şiddetlendirdiğini ve Florida gibi bölgelerde bulunan pahalı mülkiyetlerin taleplerinde artışa sebep olduğunu belirtti.

KBW analistleri, 1 Haziran’dan itibaren Florida’daki mükerrer sigorta kurlarının COVID-19 kaynaklı sigorta kayıplarının da etkisiyle %25 ila %45 oranlarında artabileceğini söyledi.

Mükerrer sigortacılar, kasırgaların yol açtığı türden büyük çaplı kayıpların yükünü primin bir kısmı karşılığında paylaşıyor. Sigortacılar ise, ödedikleri mükerrer sigorta paylarının en azından bazı kısımlarını poliçe sahiplerine aktarıyor.

Kur artışları sigortacılar ve mükerrer sigortacıların gözünü boyasa da, Lloyd’s’un tahminlerine göre sigorta kayıpları bu sene 100 milyar doları bulacak.

Küresel salgın etkilerinin kasırga kayıplarını da artıracağı tahmin ediliyor.

Karen Clark & Company kurucu ortağı ve CEO’su Karen Clark, tıbbi tesislerin ve diğer işletmelerin kasırga öncesi daha fazla önlem alacağını ve bunun da talep maliyetlerini artıracağını söyledi.

Mükerrer sigortacı Munich Re, küresel salgının müdahale ve kurtarma, tedarik zincirleri ve kıyı bölgelerinin boşaltılması gibi alanlarda yarattığı risklerin altını çiziyor.

Munich Re, hâlâ geçen seneki Dorian kasırgasıyla mücadele eden ve küresel salgın sonucu turizm sektörü büyük sekteye uğrayan Bahamalar’ın savunmasız olacağını belirtti

Haberin aslına buradan ulaşabilirsiniz.