;
Ekonomi

“Karayip Ülkeleri COP27’de İklim Finansmanı için Baskı Yapmalı”

iklim finansmanı

Bahamalar Başbakanı, Karayip ülkelerinin COP27’de iklim finansmanı için gelişmiş ülkeler üzerinde baskı kurması gerektiğini söyledi.

Bahamalar Başbakanı Philip Davis, bölgesel yetkililer zirvesinde yaptığı konuşmada, Karayip ülkelerinin yaklaşan COP27 iklim müzakerelerinde iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak için daha fazla finansman sağlamaları amacıyla gelişmiş ülkelere baskı yapması gerektiğini söyledi.

Bahama Başbakanı Philip Davis yaptığı bir konuşmada, Karayip toplumu üyelerinin, gelişmiş ülkelerin iklim yardımı için geçmişteki taahhütlerini yerine getirmelerini ve Mısır’daki iklim müzakerelerinde hangi ülkelerin bu yardımı alabileceğini belirlemek için yeni kriterler oluşturması gerektiğini söyledi. İklim finansmanı konusunun COP27’nin ana gündem maddelerinden biri olması bekleniyor.

Davis, “Çıkarlarımızı yalnızca Gelişmekte Olan Küçük Ada Devletleri olarak ilerletirsek, seslerimiz daha yüksek, daha zengin ve karbon üreten çıkarcı devletlerce duyulamayacaktır” dedi.

Davis, Amerika Birleşik Devletleri ve Avustralya’nın son iklim değişikliğini azaltım çabalarından cesaret aldığını söyledi.

Ancak zengin ulusların 2020 yılına kadar yoksul ülkelere 100 milyar dolarlık iklim yardımı sağlama sözünü yerine getirmediğini belirterek, “taahhütten yorulduk” dedi.

Baskı Git Gide Artıyor

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) yeni yaptığı bir açıklamada, zengin ülkelerin daha yoksul ülkelerin iklim değişikliğiyle başa çıkmasına yardımcı olmak için 100 milyar dolar verme taahhüdünü yerine getirmediğini söylemişti.

2009’da gelişmiş ülkeler, 2020 yılına kadar, iklimle bağlantılı aşırı hava olaylarının etkilerinin giderek şiddetlenmesi nedeniyle bu etkilere karşı savunmasız devletlere yılda 100 milyar dolar aktaracaklarına dair söz vermişlerdi.

Afrika da iklim değişikliğine uyum sağlamak için gereken finansmanın sadece %12’sini alıyor. Yılda 100 milyar dolar verme taahhüdünü yerine getirmeyen zengin ülkelerin üzerindeki baskı Kasım ayındaki küresel iklim müzakereleri öncesi git gide artıyor.

Karayip liderleri, yıllardır ülkelerinin kişi başına düşen gelir düzeyinin yardım almaya hak kazanamayacak kadar yüksek olduğunu söylüyor. Birçok kişi ise bu ölçütün iklim değişikliğinin etkileri için yapılan ödemelerin yarattığı ağır borç yüklerini hesaba katmadığını ortaya koyuyor.

Davis, Karayip ülkelerinin bölgeye yeni kaynaklar sağlamaya yardımcı olabilecek iklim etkilerine karşı savunmasızlığa dayalı yeni bir endeksi merkeze alması gerektiğini söyledi.

Karayip ülkeleri, tropik fırtınaların aşırı etkisi, kuraklık ve sel gibi büyüyen sorunlar nedeniyle dünyanın iklim değişikliğine karşı en savunmasız ülkeleri arasında yer alıyor.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi