;
Bilim

Kanada’daki Sıcaklıklar Yaklaşık 1 Milyar Deniz Canlısının Ölümüne Neden Oldu

Kanada’daki 50 dereceye yaklaşan sıcaklıklar sırasında 1 milyarı askın deniz canlısının öldüğü düşünülüyor. 

Kanada’da geçen hafta yüzlerce insanın hayatını kaybettiği sıcak hava dalgası sırasında 1 milyarı aşkın deniz canlısının öldüğü tahmin ediliyor.

Birçok yerde orman yangınlarına da sebep olan sıcak hava dalgası sonrası 700’ü aşkın insan hayatını kaybetmişti.

Sıcak hava dalgasının denizler üzerindeki etkisi üzerine araştırma yapmaya başlayan British Columbia Üniversitesi’nden deniz biyoloğu Dr. Chris Harley, Vancouver açıklarında Salish Denizi sahili boyunca kıyıya vuran milyonlarca midye, deniz yıldızı ve salyangozu gördüğünde şoke olduğunu söyledi. Uzmanların hesaplarına göre rakam 1 milyarı aşarken, aynı durum ABD kıyılarında da yaşanmış olabilir.

Uzmanlara göre bu tarz bir yıkımın çevre üzerindeki etkisi çok büyük. Zira okyanus ile kıyı arasındaki besin zincirinin ortasında yer alan midyeler, önemli bir geçiş görevi görüyor. Harley, “Midyeler büyümek ve gelişmek için suda yüzen planktonları yakalayıp kullanıyor, sonra da bununla kıyıdaki diğer şeyleri besliyorlar. Böylece açık su habitatı kıyı şeridine bağlanmış oluyor” dedi.

Huffpost’un haberine göre uzman deniz biyoloğu, soğuk suya kaçma imkanları bulunmayan midyelerin denizdeki tahribatı simgesi olduğunu belirtti. 30’lu derecelerdeki sıcaklıklara kadar dayanabilen midyeler, Harley’in bir meslektaşına göre 50 derece sıcaklığı gördü. Araştırmaya katılanlar bu tahribatın ne zaman düzelebileceğine dair kuşkulu.

Kanada’da rekor sıcaklıklar yaşanmış ve termometreler 50 dereceye yaklaşmıştı. Kanada Başbakanı Justin Trudeau, konuyla ilgili olarak “Son yıllarda iklim değişikliği kaynaklı bu tür aşırı yüksek hava olaylarını daha da sık yaşamaya başladık” demişti.