;
Afetler Bilim

Kanada’daki Katran Kumu Merkezinde Sel Baskını Yaşandı

Koronavirüs ile mücadele eden Alberta eyaletinde meydana gelen seller sonucu bazı bölgeler zorunlu olarak tahliye edildi. Bu bölgeler arasında Kanada’nın katran kumu endüstrisi merkezi McMurray Kalesi de bulunuyor.

Haber: Rod Nickel

Çeviri: Çisil Sevinç

Alberta eyaletinin koronavirüs ile mücadelesi devam ederken, yaşanan taşkınlar sebebiyle Kanada katran kumu endüstrisinin merkezi McMurray Kalesi’nin bazı bölgelerinde zorunlu tahliyeler yapıldı.

McMurray Kalesi’nin de içinde bulunduğu Wood Buffalo Belediyesi’nin bazı sakinler için çıkardığı zorunlu tahliye emri Pazar (26 Nisan) ve Pazartesi (27 Nisan) gününü kapsadı.

Athabasca Nehri’nin kanallarından taşmasına ise buz yığılmaları sebep oldu.

Kanada Başbakan Yardımcısı Chrystia Freeland, federal hükümetin bölgeye yardım etmek için çok acil bir şekilde çözüm yolları aradığını söyledi.

Freeland Pazartesi günü (27 Nisan) Ottawa’da yaptığı açıklamada, Kanadada hem sel hem de orman yangını sezonunun koronavirüs ile aynı zamana denk gelmesi güçlü bir tehdit oluşturuyor” dedi.

2016 yılında bölgede yaşanan orman yangınları sonucu bazı tesisler kapatılmıştı.

Kanada’nın pek çok bölgesi gibi bu bölgede de hareket kısıtlaması uygulanıyor ve işletmelerin çoğu kapatılmış durumda.

Wood Buffalo belediye başkanı Don Scott, bu durumu sosyal medya üzerinden bir kriz olarak nitelendirdi ve askeri yardım çağrısında bulundu.

Alberta’da küresel salgın sorunu ile taşkınların ve yangınların çakışacağı önceden bekleniliyordu. Eyaletin baş sağlık yetkilisi, eyaletteki tahliye merkezlerinde fiziksel mesafe ve temizlik koşullarının sağlanacağı konusunda teminat verdi.

Twitter’da çıkan bir söylentiye göre, Wood Buffalo’nun gıda bankasını su bastı ve kapatılmak zorunda kalındı. Küresel salgın boyunca pek çok gıda bankasında talep artışı gözlemlenmişti.

Alberta’daki koronavirüs enfeksiyonları, özellikle güneydeki salgınlar nedeniyle son günlerde yükselişe geçti.

Eyalet bakanlığına göre, Alberta Sağlık Hizmetleri’nin Wood Buffalo’yu da kapsayan kuzey bölgesinde Pazartesi günü (27 Nisan) itibarıyla 14 ölü sayısı ve 196 onaylanmış vaka bulunuyor.

Üyeleri arasında petrol üreten şirketler de bulunan Oil Sands Community Alliance yöneticisi Karim Zariffa, bölgelerinde yaşanan herhangi bir taşkından haberdar olmadığını söyledi ve bazı katran kumu şirketlerinin taşkına uğramış bölgelerden su pompalanmasına yardım etmek için acil durum personeli görevlendirdiğini ekledi.

Katran kumu tesisleri salgın hastalık nedeniyle daha az işçi çalıştırıyor ve pek çoğu düşük fiyatlarla birlikte üretimi azaltıyor.

Haberin aslına buradan ulaşabilirsiniz.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi