;
Ekonomi

Kalkınma Bankalarının İklim Finansmanı 2021’de Yüzde 24 Arttı

iklim finansmanı

Kredi kuruluşlarının bir sonraki küresel iklim müzakereleri öncesinde yayımladıkları bir rapora göre, dünyanın çok taraflı en büyük kalkınma bankaları iklim finansmanını 2021’de %24 artırarak 82 milyar dolara çıkardı.

Dünya Bankası ve Avrupa Yatırım Bankası (EIB) da dahil olmak üzere kredi kuruluşlarının gelişmekte olan ülkelere mali desteğin artırılmasına yardımcı olmadaki rolü, COP27 müzakereleri için Kasım ayında Mısır’da buluşacak tarafların başlıca ele alacakları konulardan biri olacak.

Geçen yıl taahhüt edilen iklim finansmanının yaklaşık 51 milyar doları veya oran olarak %62’si düşük ve orta gelirli ülkelere gitti.

Bankalar raporda, bu toplamın 33 milyar dolarından fazlasının iklime zarar veren emisyonları azaltmayı amaçlayan projelere gittiğini söyledi.

Ekonomileri iklim değişikliğinin giderek artan maliyetli etkilerine adapte etmeyi amaçlayan projelere ise 17 milyar dolar ayrıldı.

Raporda aynı zamanda özel yatırımcılardan ülkelere aktarılan sermayenin 13 milyar dolar olduğu da belirtildi.

Bununla birlikte, 2021 rakamı, gelişmekte olan piyasaların ihtiyaç duyduğu tahmini finansmanın çok gerisinde kalıyor.

Dünyanın en büyük varlık yöneticisi BlackRock tarafından geçen yıl yayımlanan bir rapor, bu rakamı yılda 1 trilyon dolar kamu ve özel finans olarak ortaya koymuştu.

EIB Başkan Yardımcısı Ambroise Fayolle yaptığı açıklamada, “Paris Anlaşması hedeflerine ulaşmak için iklim finansmanını geniş ölçekte artırmalıyız” dedi.

Fayolle, “COP27 konferansı öncesinde bu rapor, COVID-19 pandemisine rağmen, 2021’de çok taraflı kalkınma bankalarının toplu olarak ve dünya çapında iklim finansmanını artırdığına dair cesaret verici bir mesaj gönderiyor” diye konuştu.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi