;
Politika

Kabile Liderlerinden Mesaj Var: Biz Bu Savaşın Ön Cephesindeyiz, Acı Çekiyoruz!

Hilal Sarı / San Francisco, 15 Eylül –  ABD’nin San Francisco kentinde gerçekleşen ve binlerce ülkeden üst düzey yetkililerin, iş dünyası liderlerinin, sivil toplum kuruluşlarının katıldığı Küresel İklim Eylem Zirvesi’nde en önemli mesajlardan biri de iklim değişikliğinden doğrudan etkilenen ve doğa ile iç içe yaşayan kabile liderlerinden geldi: Biz bu savaşın ön cephesindeyiz ve sizlerden daha fazla acı çekiyoruz.

Zirveye konuşmacı olarak katılan Indiana Jones rolü ile tanınan ünlü Hollywood aktörü Harrison Ford da kabilelerin deneyimlerine dikkat çekti ve “İklim değişikliğiyle ve küresel ısınmayla mücadelede kabilelerin tecrübelerinden faydalanmalıyız” dedi.

Zirvedeki birçok üst düzey isim gibi ABD Başkanı Donald Trump’ı ve iklim politikalarını eleştiren Harrison Ford “Artık bilime inanmayan – kendi çıkarları için bilime inanmıyormuş gibi yapan –  insanlara güç vermekten vazgeçin. Hepimiz, zengin ya da fakir, güçlü ya da güçsüz, iklim değişikliğinden ve ekosistemin çöküşünden dolayı acı çekeceğiz. Ve çağımızın en büyük ahlaki kriziyle karşı karşıyayız. En az sorumlu olanlar, en büyük bedeli ödeyecek.“

Kabile Öğretmenleri Örgütü Koordinatörü Francisca Oliveira de Lima Costa zirvede gerçekleştirdiği konuşmada hükümet yetkilileri, iş dünyası ve tüm katılımcılara seslenerek “Size şu mesajı getirdim. Biz  bu savaşın ön cephesindeyiz ve sizlerden daha fazla acı çekiyoruz. ‘Kalkınma’ adı altında büyük şirketler tarafından yapılan yıkıma biz ‘tahribat’ diyoruz.” ifadelerini kullandı ve şöyle devam etti:

“Ben burada size yalvarmaya geldim. Çok acı çekiyoruz. Yemeğimiz azalıyor. Eğer buradan bir taahhütle ayrılmazsak çok daha fazla acı çekmeye devam ediyoruz. İklim değişikliği bu hızda devam ederse kabile olarak çok büyük acılar çekeceğiz. Hepimiz taahhütlerde bulunmalıyız.“

İklim değişikliğinin sadece zengin veya fakirin değil tüm insanların sorunu olduğunu vurgulayan de Lima Costa, “Orman varsa bizim sayemizde. Biz ormana bakan ve koruyan geleneksel bir toplumuz. Dünya şu anda hasta, ama hala çözümümüz var. Bu zararı veren biziz, insanlar. Bir etki yaratıyoruz. Ama insanlık olarak ormanları kullanış şeklimizi tekrar düşünürsek, hala bir şansımız var” dedi.

Kuzey Kutbu Yukon Bölgesi, Old Crow Vuntut Gwitchin Hükümeti Kabile Konsey Üyesi Dana Tyzia-Tramm ise “Bizim insanımızı görmezden gelmek, gezegeni görmezden gelmektir. Kuzey Kutbu’ndaki bölgemiz dünyanın geri kalanından iki kat hızla ısınıyor. Hem iklim değişikliği hem de onu körükleyen petrol sondajlarına bağlı ikili tehdit altındayız” dedi ve şunları söyledi:

“Bugün burada Küresel İklim Eylem Zirvesi’nde biz yerli kabilelerin haklarına saygı duymak konusunda bir yolculuk başlayacak. Biz doğamız gereği toprağa, suya, havaya ve hayvanlara bağlıyız. Bunlar benim atalarımın ve büyüklerimin – bu gerçekleri hala hatırlayan insanların – öğretileri. Bizi görmezden gelmek, yeryüzünü görmezden gelmektir.

“İnsanım tarihinde hiç olmadığı kadar tehlikede. Petrol sondajları yaşadığımız çevreyi mahvediyor. Kasabamda 2 bin güneş paneli kurduk ve kuzey kutbunda fosil yakıt istemiyoruz. Gemiler kimyasallarını yayarak hayatımızı mahvediyor.”