;
Ekonomi

Johnson’dan G7’ye 10 Trilyon Dolarlık Yatırım Çağrısı

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, G7’nin iklim dostu toparlanmayı teşvik etmek için 10 trilyon dolar yatırım yapması gerektiğini söyledi.

Başbakan Boris Johnson’ın talep ettiği bir rapora göre, G7 ülkeleri, COVID-19 aşılarına finansman ve iklim değişikliğini yavaşlatan kapsamlı bir enerji dönüşümünü gözeten yatırım odaklı bir toparlanmayı başlatmak için 10 trilyon dolar yatırım yapmalı.

ABD Başkanı Joe Biden’in, 11-13 Haziran tarihlerinde İngiltere’nin Cornwall kentinde Johnson’ın başkanlık edeceği G7 zirvesinde, diğer Yedi Grup liderlerine katılması bekleniyor.

1975 yılında Batı’nın en zengin uluslarının OPEC petrol ambargosu gibi krizleri tartışması için bir forum olarak kurulan G7, en büyük tehditler olarak gördükleri Çin, Rusya, iklim değişikliği ve koronavirüs salgınını tartışacak.

London School of Economics’te ekonomi profesörü olan Nicholas Stern, Johnson’a verdiği bir raporda, G7’nin Batı’nın en zengin ekonomilerinin küresel ekonomide gerçek bir değişiklik yapmak için önemli bir fırsatı olduğunu söyledi.

Stern raporda, “Sıfır emisyonlu ve iklime dirençli bir dünyaya geçiş, zamanımızın en büyük ekonomik ve ticari fırsatını sağlıyor. Pandemiye ekonomik tepki için önerilen vizyonun merkezinde, her türlü sermayeyi – fiziksel, insani, doğal ve sosyal – canlandırabilecek, iyileşme, yeniden inşa ve dönüşüm için koordineli bir küresel yatırım programı yer alıyor” dedi.

G7 liderleri, esas olarak yoksul ülkelere aşı sağlamak için küresel bir program olan COVAX’ın 20 milyar dolarlık finansman sınırını derhal kapatarak aşıların zamanında küresel olarak yaygınlaştırılmasını sağlamalı.

Johnson, ülkeleri iklim konusunda “sıcak hava” retoriği üretmekten daha fazlasını yapmaya çağırırken, rapor da Biden’ın iklim hedeflerine ulaşmak için güvenilir yollar bulması gerektiğini söyledi.

G7, en geç 2025 itibarıyla tüm fosil yakıt sübvansiyonlarını kaldırmayı, kapsamlı bir enerji geçişine öncülük etmeyi, fosil yakıt yatırımları için denizaşırı desteği sona erdirmeyi ve asgari %21’lik bir kurumlar vergisini hesaba katmayı taahhüt etmeli.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi