;
Ekonomi Politika

Johnson, İngiltere’nin Net Sıfır Hedefi İçin 10 Maddelik Bir Plan Hazırladı

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, önümüzdeki yıl gerçekleşecek COP26 iklim zirvesine ev sahipliği yapmadan önce, İngiltere’yi 2050 itibarıyla karbon nötrlüğe ulaştırmak için 12 milyar sterlin fon sağlama sözü verdi.

Johnson, uzun zamandır beklenen ve dün yayımlanan (17.11.2020) 10 maddelik bir “yeşil sanayi devrimi” planı için yeşil yatırımları artırmak ve ülkenin eski endüstriyel merkezini desteklemek adına 250 bin iş yaratmayı kapsayan planını hazırladı.

Nükleer, hidrojen ve karbon yakalama teknolojileri için 1,2 milyar sterlinden fazla yeni yatırım ayrıldı. Johnson, yeni benzinli ve dizel otomobillerin satışını 2030 itibarıyla- önceden hedeflenenden 10 yıl önce – durdurmayı taahhüt etti.

Hibrit araçların satışının 2035 yılına kadar devam etmesine izin verilecek ve elektrikli araç şarj noktalarının açılması için 1.3 milyar sterlin yatırım yapılacak. Evleri ve kamu binalarını daha enerji verimli hale getirmek ve 2028 yılına kadar yılda 600 bin ısı pompasının piyasaya sürülmesini sağlamak için 2021’de 1 milyar sterlin daha harcanacak.

Johnson yaptığı açıklamada, “Bu yıl, beklediğimizden çok farklı bir yol izlemesine rağmen, ülke genelinde bir adım ilerisi için iddialı planlarımızı gözden kaçırmadım” dedi.

İngiltere, 2050 karbon nötrlük taahhüdünü Haziran 2019’da yasaya koyan ilk büyük ekonomi olsa da, politikaları geride kaldı.

Bu yılın başlarında, İngiltere’nin resmi iklim danışmanı olan İklim Değişikliği Komitesi (CCC) CEO’su Chris Stark, hükümetin politikalarının “net sıfır yolunda ilerlemek için yeterli olmadığını” söyledi. İngiltere’nin 2050 hedefini yasalaştırmasından bir yıl sonra, İngiltere “olacağımızı düşündüğümüz yerde değildi” diye ekledi.

Johnson’ın ofisi yaptığı açıklamada, 10 maddelik planın “İngiltere’nin net sıfıra giden yolunun başlangıcı” olduğunu söyledi. Önümüzdeki yıl, Kasım 2021’de Glasgow’da düzenlenecek COP26 iklim zirvesine ev sahipliği yapan İngiltere bir örnek oluşturmaya istekli.

Londra merkezli Enerji ve İklim İstihbarat Birimi’nin (ECIU) analiz müdürü Jonathan Marshall, tekliflerin “İngiltere’yi net sıfır hedefi yolunda ilerletmek için gerekli olan bir dizi önemli politika kararını işaret ettiğini” söyledi.

Marshall, “İngilterer Hükümeti’nin kömür enerjisini sonlandırmayı hızlandırmasından bu yana en büyük iklim yanlısı eylemi olan elektrikli taşımacılık konusunda cesur eylemi, yurtdışında büyük dalgalanmalar yaratacak ve dünyanın dört bir yanındaki otomobil üreticilerine geleceğin yeşil olduğuna dair bir sinyal verecek” dedi.

Ancak Marshall, İngiltere’nin iklim taahhüdünü yerine getirmesini sağlayacak politikaları uygulamaya koymada hâlâ boşlukların olduğunu söyledi ve “Kıyı rüzgarı ve güneş enerjisi desteklenmiyor, modüler nükleer güç ve doğrudan hava yakalama gibi uzun vadeli hedefler işe yaramayabilir. İklim değişikliğine yönelik, ağaç dikmek ve turba bataklıklarını eski haline getirmek gibi doğal çözümler ise büyük ölçüde gözden kaçıyor veya görmezden geliniyor” diye ekledi.

İngiltere hükümeti daha önce COP26’ya giden yolda “kapsamlı bir net sıfır stratejisi” yayımlayacağını söylemişti.

10 maddelik plan ise, açık deniz rüzgar üretimini 2030 itibarıyla dört katına yani 40GW’a çıkarma ve 2030 itibarıyla 5GW düşük karbonlu hidrojen üretme taahhütleri ile evlerde ısınma için hidrojen kullanımını denemek adına 500 milyon sterlinlik bir hedefi içeriyor.

Greenpeace İngiltere’den Rebecca Newsom, hükümetin 2030 itibarıyla yeni benzinli ve dizel otomobillerin satışını yasaklama planının “hükümeti iklim taahhütlerini yerine getirme yoluna sokabileceğini” ancak “nükleer ve hidrojen gibi, yakın zamanda sıfır emisyona götürmeyecek spekülatif fosil yakıt çözümleri” konusunda uyardı.