;
Politika

Japonya’nın Yeni İklim Planı “Zayıf” ve “Utanç Verici” Olarak Nitelendirildi

Japonya’nın iklim değişikliği ile mücadeleye yönelik yeni hedefleri, ülkenin mevcut emisyon azaltım hedefini güncellemeyeceğini açıklamasının ardından “zayıf” ve “utanç verici” olarak nitelendirildi.

Paris Anlaşması uyarınca, tüm ülkelerin seragazı emisyonlarını azaltmak ve küresel ısınmayı 2 derecenin altında tutmak için bu yıl yeni veya revize edilmiş planlar sunması bekleniyor.

Ancak bilim insanlarına göre, mevcut ulusal hedefler altında küresel sıcaklıkların önümüzdeki 10 yıl içinde bu sınırın üzerine çıkması muhtemel.

Hükümetlere iklim değişikliğiyle mücadelede hedeflerini artırması yönünde baskı yapılsa da Japonya’nın yeni açıkladığı Ulusal Katkı Beyanı (NDC) olarak bilinen karbon hedefleri, beş yıl önce Paris Anlaşması kapsamındaki taahhütleri ile aynı.

Japonya 2030 itibarıyla %26 oranında karbon emisyonu azaltımı hedefliyor. Bu hedef Climate Action Tracker tarafından “hayli yetersiz” olarak nitelendirildi.

Ülke, orta ve uzun vadede daha fazla çaba göstereceğini ve yüzyılın ikinci yarısında mümkün olan en erken zamanda “karbondan arındırılmış bir toplum” olmayı hedeflediğini söyledi.

Avrupa İklim Vakfı (ECF) başkanı ve Paris Anlaşması’nın mimarlarından Laurance Tubiana, Japonya hükümetine “hayal kırıklığı” yaratan tekliflerini gözden geçirmeleri ve daha “iddialı” bir duruş sergilemeleri yönünde çağrı yaptı.

Tubiana, “AB, Birleşik Krallık ve Güney Kore düşük karbonlu yeni bir ekonomiye doğru ilerliyor. Eğer Japonya’da bu yönde ilerlemezse yüzyılın yüksek teknolojili yarışında kaybedecek” dedi.

Birleşik Krallık hükümetinin sözcüsü Japonya’nın teklifine atıfta bulunarak “Özellikle G7 üyelerinin ve tüm ülkelerin güçlendirilmiş NDC’lerine ihtiyacımız var” dedi.

Paris Anlaşması’nın taahhütlerinden geri adım atmak için ülkelerin koronavirüs pandemisini ve pandeminin tetiklediği ekonomik çöküntüyü bir bahane olarak kullanacaklarına dair endişeler de dile getirildi.

Bir iklim grubu olan Kiko Network’ün uluslararası başkanı Kimiko Hirata “Japonya, COVID-19 küresel salgınında bile iklim eylemlerini yavaşlatmamalı ve Paris Anlaşması’na uyumlu olabilmek için bu planı hızlı bir şekilde tekrar gözden geçirmeli ve güçlendirmelidir” dedi.

Christian Aid’in küresel iklim başkanı Dr. Kat Kramer ise “Japonya’nın zayıf ve değişmemiş NDC’si uluslararası bir hayal kırıklığı yarattı” dedi. Kramer sözlerine, “Japonya, ekonomisini karbondan arındırmak için büyük adımlar atabilecek kaynaklara ve tarihi sorumluluğa sahip zengin bir ülke. Yine de Japonya son derece yetersiz vaadini artırma konusunda tamamen başarısız oldu” şeklinde devam etti.

2019 yılındaki emisyonlar 2015’te kaydedilenlere göre %4 daha fazlaydı. Mevcut seviyeler Paris Anlaşması kapsamındaki hedeflere ulaşmak için yeterli değil.