;
Ekonomi Politika

Japonya’nın İklim Hedefleri Fosil Yakıt Lobisi Tarafından Baltalanıyor

Japonya’nın güçlü iş lobisi Keidanren’in, ekonominin %10’undan azını temsil eden enerji yoğun sektörler tarafından domine edilmesi, ulusal politikaların kömür lehine olmasına ve iklim değişikliğiyle mücadeleyi engellemesine neden oluyor.

Londra merkezli veri analizi şirketi InfluenceMap’in raporuna göre, Japonya’nın elektrik, çelik, çimento, otomobil ve fosil yakıt sektörlerinin etkisi Japonya’nın Paris Anlaşması taahhütlerini yerine getirme çabalarını baltalıyor. Japonya’nın güçlü iş lobisi Keidanren’in enerji yoğun sektörler tarafından domine edilmesi ulusal politikaların iklim değişikliğiyle mücadeleyi engellemesine neden oluyor.

Ticaret ve Endüstri Bakanlığı ve diğer hükümet kurumları ile yakın ilişkileri olan Keidanren, hükümet politikalarının tartışıldığı panel ve forumlara uzman olarak katılıyor. Üstelik raporda, iklim politikalarında 20 yıl boyunca “merkezi bir müzakereci” olarak yer aldığı belirtiliyor.

Bütün Japon şirketlerini temsil ettiğini iddia etse de, InfluenceMap, “bu iddianın iklim ve enerji politikaları kapsamında sorgulanması gerektiğini” söylüyor. Keidanren içindeki en güçlü endüstriler yaklaşık 2,7 milyon kişiye istihdam sağlarken, daha az etkisi olan endüstriler bu sayının 10 katını istihdam ediyor.

Önümüzdeki yıl hükümet stratejik enerji planını gözden geçirirken iş grupları tarafından lobicilik ve danışmanlık çok önemli olacak.

Keidanren Reuters’e yaptığı bir açıklamada çalışmaya dair yorumda bulunamayacağını ancak düşük karbonlu bir toplum için ve hükümetin iklim hedeflerinin Paris Anlaşması ile uyumlu olması adına politika taahhütlerini desteklediklerin belirtti.

InfluenceMap, Japonya İklim Girişimi ve Japonya İklim Liderleri Ortaklığı gibi üyeleri arasında perakende, finans, teknoloji ve inşaat sektörlerinden firmaların yer aldığı diğer grupların, hükümetin iklim değişikliği çabalarını keskin bir şekilde eleştirdiğini belirtti.

Japonya’nın kömür kullanımı, 2011 Fukushima nükleer felaketini takip eden yıllarda reaktörlerin kapanmasıyla rekor seviyelerde arttı. Japonya ayrıca yeni kömür enerjisi santralları için büyük çaba gösteren ve toplam 12 bin megawatt kapasiteyle yaklaşık 20 yeni santral inşaatı planlayan tek G7 ülkesi.

Japonya şu anda, elektrik enerjisinin %32’sini kömürden karşılıyor. Hükümet ise bu oranı %26’ya düşürmek ve yenilenebilir enerjiyi 2030 itibarıyla %18’den %22-24’e çıkarmak istiyor. Japonya’nın kömür planlarına buradan ulaşabilirsiniz.