;
Politika

 “Japonya Nükleere Değil, Yenilenebilir Kaynaklara Yatırım Yapmalı”

Üst düzey bir Japon yetkili, ülkenin fosil yakıtlardan yeterince hızlı uzaklaşmadığı için iklim değişikliğiyle mücadele konusunda uluslararası beklentilerin gerisinde kaldığını, ülkesinin yeni nükleer santrallara değil yenilenebilir enerjiye yatırım yapması gerektiğini söyledi.

Japonya İdari ve Düzenleyici Reform eski bakanı Taro Kono, Bloomberg News ile yaptığı röportajda, Japonya’nın 2050 karbon nötr olma hedefine ulaşmak ve enerji geçişinde küresel liderliği savunmak için yenilenebilir enerjiye yatırımı hızlandırması gerektiğini söyledi. Kono bu ayın başında, Ticaret Bakanlığı’nın daha fazla yenilenebilir enerji benimseme konusundaki isteksizliğinin, Japonya’yı “bu gezegendeki herkesin” gerisinde kalma riskiyle karşı karşıya bıraktığını ifade etmişti.

Kono, “2050 yılına kadar karbon nötr hale gelmeye çalışıyorsak, yenilenebilir enerji miktarını artırmaktan başka seçeneğimiz yok” dedi, “Doğru yaparsak, kömür ve petrolün aşamalı olarak kullanımdan kaldırılmasında herhangi bir sorun görmüyorum. Doğalgazın da eninde sonunda aşamalı olarak kaldırılması gerekecek” diye ekledi.

Bloomberg News’in bu ay bildirdiğine göre, hükümet yetkilileri, şirketleri, rafinerileri ve kamu hizmetlerini sessizce fosil yakıtlardan uzaklaşmalarını yavaşlatmaya hatta petrol ve doğalgaz projelerine yeni yatırımları teşvik etmeye çağırıyor. Japonya, 2030 mali yılına kadar yenilenebilir enerji kaynaklarının enerji karışımının %36 ila %38’ini oluşturmasını hedeflerken, enerji kaynağı açısından fakir ülke, enerji güvenliği ve karbondan arındırma hedeflerini dengelemede zorluklarla karşı karşıya.

Ancak coğrafi yapısı nedeniyle Japonya’da yenilenebilir enerjiyi iptal etmenin yanlış olduğunu söyleyen Kono, rüzgar enerjisi için altyapının tayfunlar nedeniyle risk altında olacağına dair ortak kanıya rağmen, ülkenin gelişmekte olan hem karada hem deniz üzerinde rüzgar enerjisi pazarıyla ilgilenen Avrupalı şirketlerle konuştuğunu da sözlerine ekledi.

Daha önce savunma ve dışişleri bakanı olarak da görev yapan eski kabine üyesi, mevcut nükleer santralların yeniden başlatılmasına ve ömürlerinin sonuna ulaşana kadar kullanılmasına şimdilik karşı olmasa da, Kono, küçük modüler reaktörler gibi ileri teknolojiler de dahil olmak üzere yeni nükleer santrallara yatırım yapmanın “fahiş maliyet ve sürekli devam eden nükleer atık sorunu nedeniyle finansal olarak mantıklı olmadığını” vurguladı.