;
Politika

Japonya G7’nin Dekarbonizasyon Çabalarını Hızlandırmak için Anlaşma İstiyor

G7

Japonya’nın sanayi bakanı, iklim, enerji ve çevre bakanları toplantısında dekarbonizasyon çabalarını hızlandırma konusunda anlaşmaya varılması için G7’yi zorlamak istediğini söyledi.

Bu yıl G7’nin başkanı olan Japonya, gerçekçi enerji geçişi olarak adlandırdığı şeyi desteklemek için 19-21 Mayıs’ta Hiroşima’da yapılacak G7 zirvesi öncesinde, 15-16 Nisan’da Sapporo’da bakanlar toplantısı düzenleyecek.

Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Yasutoshi Nishimura, “G7 bakanları, karbondan arındırmayı hızlandırmamız gerektiği konusunda aynı fikri paylaşıyor” derken G7 zengini ülkelerin enerji güvenliğini ve ekonomik büyümeyi aynı anda sağlamaları gerektiğini de sözlerine ekledi: “Somut yollar ve işbirliği içinde ne yapılması gerektiği konusunda tartışmalara öncülük etmek istiyoruz” diyen Nishimura, her ülkenin kendi ekonomik ve enerji koşullarının dikkate alınması gerektiğine dikkat çekti. Kaynak fakiri Japonya’daki enerji güvenliği riskleri, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin arz kesintisi tehdidini artırmasından bu yana arttı.

Nishimura, Japonya ve diğer ülkelerin geçiş dönemi için enerji kaynağı olarak sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ve doğal gazın önemini kabul ettiğini belirterek, bir miktar üretime dönük yatırım ve finansmanın gerekli olduğunu sözlerine ekledi.

Ancak enerji geçiş dönemi için gereken süre konusunda farklılıklar olduğunu söyledi: “Bence yaklaşık 10 ila 15 yıl boyunca gaza ihtiyacımız olacak… ama bundan sonra ne olacağını anlamamız gerekecek.”

Sapporo toplantısının bildirisine Rusya’ya yönelik başka bir eylemin dahil edilip edilmeyeceği sorusuna Nishimura, G7 bakanlarının muhtemelen mevcut yaptırımları uygulama ve Rus enerjisine bağımlılığı azaltma niyetlerini teyit edeceklerini söyledi.

Avrupa’daki bir zamanların en büyük Rus gaz alıcıları, geçen yıldan bu yana alımlarını keskin bir şekilde azalttı, ancak enerji fakiri Japonya, toplam ithalatının yaklaşık %10’unu oluşturan Pasifik Sakhalin-2 projesinden hâlâ LNG formunda Rus gazı satın alıyor.

Nishimura, “G7 müttefiklerinden Japonya’nın Rus enerjisine bağımlılığını azaltmasına dair bir talep duymadım. ABD ve Avrupa, Sakhalin LNG’nin Japonya için önemli bir enerji kaynağı olduğunu anlıyor ve bu konuda özel bir eylem talebi olmadı” dedi.

Nishimura’nın geçen yıl Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman da dahil olmak üzere Orta Doğu ülkelerini kişisel olarak ziyaret etmesiyle, Tokyo enerji arzını çeşitlendirmeye çalışırken Japonya kaynak diplomasisi yapmaya da devam ediyor.