;
Bilim

Japonya, ABD ve AB, G7’nin Kömürden Çıkış Tarihi Belirlemesini Engelledi 

kömür

Kanada ve Birleşik Krallık, kömürden elektrik üretimini sonlandırmak için 2030 son tarihinin kabul edilmesi için G7 toplantısında baskı yaptı ancak planları, güçlü muhalefet nedeniyle başarısız oldu.

Japonya’nın Sapporo kentinde düzenlenen G7 çevre bakanları toplantısında, Birleşik Krallık ve Kanada “kömürden elektrik üretiminden hız kesmeden çıkma hedefini tamamlamak için 2030 tarihini belirlemek” istediler.

Climate Home News tarafından görülen bir taslağa göre Fransa bunu kabul etti ancak Japonya, ABD ve AB plana karşı çıktı.

36 sayfalık son tebliğde, çevre bakanları “yerli kömür elektrik üretiminin aşamalı olarak durdurulmasını hızlandırma hedefine yönelik somut ve zamanında adımlara” öncelik vereceklerini söylediler. Ancak belirli bir son tarih belirleme konusunda yetersiz kaldılar.

Zirvenin sonunda Kanada Çevre Bakanı Steven Guilbeault, “2030 yılına kadar kömür yakıtlı elektrik üretimini aşamalı olarak sonlandırmak hiç bu kadar acil olmamıştı” dedi.

E3G analisti Alden Meyer ise “G7 ülkeleri bu tutumu sürdürdükçe, diğer ülkelerin ‘Büyük bir oyun hakkında konuşuyorsunuz ama teslim olmuyorsunuz’ demeleri için bahaneler veriyorlar” dedi.

Brüksel’de Fikir Ayrılıkları

Düşünce kuruluşu Ecco’nun kurucu ortağı Luca Bergamaschi, Climate Home’a ABD ve AB’deki iç siyasetin G7 düzeyinde 2030’u son tarih olarak  kabul etmeyi zorlaştırdığını söyledi.

“Doğu Avrupa ülkeleriyle devam eden müzakereler göz önüne alındığında, AB için böyle bir son tarih henüz yeterince olgun değil” diye ekledi.

AB kendi içinde alacakları pozisyon üzerinde anlaşmak zorunda. AB üye devleti Polonya şu anda 2049 yılına kadar kömürü aşamalı olarak bitirmeyi planlıyor.

Ancak Bergamaschi, “1,5 derecelik bir sıcaklık artışı sınırını ulaşılabilir tutmak amacıyla, yerli kömür enerjisinden aşamalı olarak vazgeçilmesinin tebliğe dahil edilmesini memnuniyetle karşıladı.

Açıkça belirtilmese bile G7 ülkelerinin bu hedefe ulaşmak için 2030 tarihine saygı duyması gerektiğini söyledi.

Japonya İsteksiz

G7 dönem başkanlığını elinde bulunduran Japonya, elektrik üretiminin neredeyse üçte biri için kömüre güveniyor.

Ülke daha önce yalnızca “verimsiz kömürle çalışan elektrik santrallarını 2030’a doğru” aşamalı olarak kaldırma niyetinin sinyalini vermişti, ancak bir zaman çizelgesi belirlemedi.

Climate Integrate STK’sının yönetici direktörü Kimiko Hirata, Japonya’nın 2035 yılına kadar kömürü ve enerji sektörünün tamamen karbondan arındırılmasını sonlandırmaya şiddetle karşı çıktığını söyledi.

“Japonya, iklim kriziyle başa çıkmak için olumlu bir siyasi sinyal vermek yerine, endüstri çıkarlarının yönlendirdiği kendi iç gündemini zorladı” diye ekledi.

Ecco’dan Bergamaschi, G7 başbakanları ve cumhurbaşkanlarının Mayıs ayındaki toplantısını çok önemli bir an olarak görüyor: “Liderler, Batılı ulusların iklim taahhütlerindeki güvenilirliğini korumak için Japonya’dan kömürden çıkış konusunda net ve iddialı bir zaman çizelgesi talep etmelidir.”

G7 ülkeleri arasında yalnızca Japonya ve ABD, kömür enerjisinden kademeli olarak çıkış sürecini hızlandırmayı amaçlayan Powering Past Coal Alliance’a üye değil.