;
Politika

Jamaika Güncellenmiş İklim Planını Sundu

Jamaika 1 Temmuz’da, Paris Anlaşması’yla uyumlu, Ulusal Katkı Beyanı (NDC) olarak da bilinen güçlendirilmiş iklim planını Birleşmiş Milletler’e (BM) sundu. Jamaika küçük bir ülke olmasına rağmen bu plan oldukça önemli çünkü ülke hedeflerini 2015’teki NDC’sine göre %60 artırdı.

Jamaika’nın 1 Temmuz’da UNFCCC’ye sunduğu ve 2015’teki NDC’sine göre %60 artırılmış hedeflere sahip yeni iklim planı, ülkenin iklim eylemine yönelik kararlılığını gösteriyor.

Jamaika sektörel kapsamını genişleterek ekonomik bir hedef doğrultusunda harekete geçti ve NDC’sinde arazi kullanım değişikliği ve ormancılık sektörüne ilk kez yer verdi. Ülkenin iddialı hedefleri, adanın toplam arazi kullanımının yarısını oluşturan ormancılığın Jamaika için neden bu kadar önemli olduğunu yansıtıyor.

2020’deki güncellenmiş NDC’ler, 2015’teki sadece enerjiye yönelik olan %7.8 hedefine kıyasla, 2030 itibarıyla emisyonların %25 azaltımını hedefliyor.

Jamaika Hükümeti İklim Değişikliği Direktörü UnaMay Gordon, “Bu plan kapsamında Jamaika ekonomik büyümeyi emisyonlardan neredeyse arındıracak” dedi.

İngiltere Çevre Bakanı Lord Zac Goldsmith, “NDC’ler, bir ülkenin bu geçişi yapma ve iklim değişikliğinin en kötü etkilerinden kaçınma kararlılığının yatırımcılara, sektöre ve uluslararası topluluğa karşı niyetinin önemli bir işaretidir” diye konuştu.

BM UNFCCC Yönetici Sekreteri Patricia Espinosa ise Jamaika’yı güncellenmiş NDC’lerini UNFCCC’ye sunduğu için kutladı. Espinosa, Özellikle bu zor zamanlarda, kararlılığınızı ve emisyonların azaltılmasına yönelik iddialı planınızı kutluyoruz dedi.

Dünya Kaynaklar Enstitüsü (WRI) İklim ve Ekonomi Başkan Yardımcısı Helen Mountford ise, “Jamaika’nın koronavirüs pandemisi nedeniyle yaşadığı ekonomik baskıya rağmen bu küçük ada ülkesi iklim değişikliğiyle mücadelede dünyanın ihtiyaç duyduğu liderliği gösteriyor. Jamaika gibi küçük bir ada ülkesi şu anda iklim hedeflerini artırabiliyorsa, büyük ekonomiler de aynısını yapabilir diye konuştu.