;
Politika

“İsyan Ediyoruz Çünkü Bu Gezegeni Seviyoruz!”

7 Ekim Pazartesi başlayan ve bu haftanın sonuna kadar devam edecek olan küresel isyan haftasında Londra’dan Cape Town’a, Sydney’den İstanbul’a 60 şehirde eylemler gerçekleşiyor. Eylemlerin ilk gününde dünya genelinde 700’ü aşkın kişi gözaltına alındı.

Haber: Gülce DEMİRER

7 Ekim Pazartesi günü 60 şehirde eş zamanlı olarak başlayan küresel iklim grevi haftasında protestolar devam ediyor. Sivil itaatsizlik eylemleri gerçekleştiren Londra merkezli Extinction Rebellion’un ön ayak olduğu küresel isyan, iklim krizine karşı yetersiz adımlar attığı için hükümetleri protesto ediyor ve herkesi isyana çağırıyor.

İstanbul, Kadıköy

Pazartesi günü İstanbul’da Kadıköy İskele’de Yokoluş İsyanı, iklim ve ekolojik kriz sebebiyle şu ana kadar nesli tükenmiş ve tükenmekte olan canlı türleri için temsili bir cenaze töreni düzenledi. Törenin ardından eylemciler “İsyan ediyoruz çünkü bu gezegeni seviyoruz. Çöküşünü görmek kalbimizi paramparça ediyor. Dünyanın birçok noktasında insanların ve diğer yaşam formlarının ölmesine seyirci kalmaya dayanamıyoruz” açıklamasında bulundular.

Eylemlerin İlk Gününde Dünya Genelinde 700’ü Aşkın Kişi Gözaltına Alındı

Berlin’de ise eylemciler Şansölye Angela Merkel’in evinin önünde kamp kurdu. Pazartesi sabahı ise yüzlerce isyancı Zafer Sütunu’nun önünde toplandı. Almanya polisi, Zafer Sütunu’ndan Brandenburg Kapısı’na kadar olan 2.5 kilometrelik yolun bu hafta boyunca kapalı olacağını duyurdu.

Paris’te yüzlerce eylemci “radikal ekolojii, kapitalizme son” pankartları eşliğinde geçtiğimiz Cumartesi günü Italie Deux alışveriş merkezinin kapısında barikat oluşturarak girişleri engellediler.

Buradayız, Vazgeçmiyoruz!

İspanya’da ise iklim aktivistleri Madrid’deki New Ministries hükümet binası önünde pembe bir bot ile barışçıl eylemler gerçekleştirirken, bir başka grup da el ele tutuşarak köprüde yattılar.

Madrid

Avustralya, Sidney’de 30 kişinin eylemlerde polisin yolun boşaltılması uyarılarına uymadığı gerekçesiyle göz altına alındığı söyleniyor.

Avustralya

Yeni Zelanda’da ise içlerinde Avustralya Yeşilleri üyesi ve Avustralya Senatosu’nda senatörlük yapmış Scott Ludlam da dahil 30 kişinin göz altına alındığı belirtiliyor.

En çok tutuklama ise Londra ve Amsterdam’da gerçekleşti. 6 Ekim’de sabah saat 5’te toplanan binlerce iklim aktivisti hükümetin daha gerçekçi iklim politikaları alması için Rijksmuseum önünde “die-in” eylemi yaparak yolu kapattı. Polis uyarılarına rağmen alanı terk etmediği için tutuklanan aktivistlerin ise serbest bırakıldığı söyleniyor.

Amsterdam
Amsterdam

Londra’da aktivistlerin çeşitli bölgeleri iki haftadır kapatması sebebiyle 200’den fazla kişi tutuklandı.

Eylemciler Pazartesi günü Westminster bölgesindeki yolları kullanıma kapattılar. Extinction Rebellion aktivistleri protestolara, Nisan ayında yapılan ve yaklaşık 1000 kişinin tutuklandığı eylemlere oranla beş kat daha fazla insanın katılmış olabileceğini söylüyor.

İstanbul’da dahil olmak üzere uluslararası isyan kapsamında gerçekleştirecek bir sonraki eylem tarihi ise 20 Ekim. Bu etkinlikte yok eden ve yok olan türler temalı, kostümlü sokak partisi eylemi düzenlenmesi planlanıyor.